ARC verrijkt met G-Voetbal


Artikel ARC-Klanken oktober 2007

Als Daniëlle Hesselmann op oudejaarsavond terugblikt op 2007 zal ze dat ongetwijfeld met een diep gevoel van tevredenheid doen. Een grote wens van haar ging in vervulling. In het 86e jaar van haar bestaan heeft de vereniging ARC zich namelijk verrijkt met G-voetbal voor de jeugd; voetbal voor kinderen van 6 to en met 16 jaar met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Centrale drijfveer achter de uitbreiding: Daniël Hesselmann.

Wanneer de gedachte aan G-voetbal voor de jeugd bij ARC voor het eerst in haar gedachte opkomt, weet ze eigenlijk niet zo goed meer. Op woensdagmiddagen veelal verblijvend bij ARC als zoon Jordi bij de F1 aan het trainen is, gaat haar dochter Britt altijd mee. Het verstandelijk gehandicapte meisje vermaakt zich prima in en rond de kantine van ARC. Gehuld in het clubtenue van de Racing en uiteraard met bal, is ze helemaal gelukkig. Alleen kan ze niet meedoen met de andere kinderen. Tot verdriet van haar moeder, die echter niet passief blijft, zeker niet nadat ze via toenmalig F-coördinator Audrey Geleleijnse kennis maakt met een andere moeder wier gehandicapte zoontje weliswaar wel meedoet, maar die toch eigenlijk te kort komt om echt lekker bezig te kunnen zijn. "Als ze eens met elkaar, met andere kinderen met een beperking zouden kunnen voetballen", denkt Daniëlle.

Denken is doen. Samen met Audrey gaat ze die gedachte nader uitwerken. Op bezoek gaan bij verenigingen in de omgeving waar jeugd G-voetbal al wordt gespeeld. Ze inventariseren wat er allemaal bij komt kijken. "Er zitten best wel een aantal haken en ogen aan, vooral ook de ouders moeten zich goed realiseren dat hun inzet onontbeerlijk is. Maar het kan wel bij ARC", vatten ze de conclusies samen. Het bestuur van de vereniging geeft in februari het groene licht. "Zoek maar uit of er belangstelling voor is", krijgen de dames mee.

Vooral Daniëlle, die zal gaan optreden als coordinator, beginnen spannende maanden. De zomvervakantie staat voor de deur. Den volke in Alphen aan den Rijn moet nog op de hoogte worden gebracht van de plannen bij ARC. De plaatselijke pers krijgt een persbericht met het verzoek daar uitgebreid aandacht aan te besteden zodat mensen in ieder geval op de hoogte zijn van de plannen. De redacties van de benaderde media geven ruimhartig aandacht aan de oproep. Bovendien bestookt het duo ook allerlei instanties met informatie en folders over hun plannen . Een greep: scholen voor het speciaal onderwijs, huisartsen, paramedici als fysiotherapeuten, poliklinieken. Resultaat, als de vakantie echt begint, weten Daniëlle en Audrey zich al verzekerd van de positieve reacties van tien belangstellende ouderparen.

Direct na de vakantie is er een eerste aangename verrassing. Op maandag 27 augustus staan Sandra van Rooij en haar broer Bram le Febre klaar met een cheque van 500 euro voor het jeugd G-voetbal bij ARC. Sandra en Bram, die in juni het Grote Voorbeeld Toernooi na een jaar of tien weer nieuw leven hebben ingeblazen, hadden het bedrijg bijeen gekregen bij een enveloppenspel tijdens het toernooi. "De winkeliers van de Herenhof wilden wel meewerken met als voorwaarde dat het geld naar een goed zou gaan. Toen we van het initiatief over het G-voetbal hoorden, was de keuze snel gemaakt", zegt Sandra tegen een stralende Daniëlle. Het geld is heel welkom omdat buiten het door de club beschikbaar gestelde trainingsmateriaal toch ook andere spullen moeten worden aangeschaft.

De aanbieding van de cheque levert bovendien nieuwe publiciteit op. Een dag later, op een informatieavond voor belangstellende ouders, kunnen Daniëlle, Audrey en Aad Koren, die gaat optreden als trainer, de ouders van twaalf kinderen begroeten. Enthousiaste ouders, die laten weten dat hun kinderen al vaker kennen hebben gemaakt dat ze zo graag willen voetballen. "Nu kan dat, daar zijn wer erg blij mee", aldus een van de ouders. Dani&#lle, Audrey en Aad maken ze vast wegwijs bij ARC, beklemtonen tijdens de avond ook dat de inzet en aanwezigheid van de ouders (of begeleiders) bij trainingen en wedstrijden onontbeerlijkis. "Jullie weten als beste hoe je moet optreden als er iets is met je king. Bij jullie voelt hij of zij zich het meest vertrouwd".

Is de opkomst op de informatieavond al een aardige opsteker, helemaal blij is het drietal bij de eerste training op 5 september. De belangstelling is met zestien kinderen boven verwachting. Een aantal paradeert trots in ARC-tenue over het trainingsveld, een ander laat blij zijn voetbalschoenen zien. Van hen is iets meer dan de helft jonger dan 10 jaar. Als er nog wat meer kinderen tussen de 10 en 16 jaar zich aanmelden, kunnen we teams vormen voor twee de verschillende (leeftijds)niveaus die helemaal bij elkaar passen, realiseert Daniëlle zich. Aan trainers geen gebrek, naast Aad Koren die met een brede grijns op zijn gezicht iedereen op zijn gemak weet te stellen, staan de al even enthousiaste hulptrainers Cees-Jan van Leeuwenm Marco Kastelein, Willem Woning en Saskia Martens klaar. Later zal ook F-League-trainster Claudia Koenekoop zich nog melden. Opa Gerrit van Veen, welbekend bij de jongste jeugd van ARC, zegt paraat te zullen staan, maar springt bij de eerste training al onmiddellijk bij als hij ziet met hoeveel enthousiasme de kinderen aan de slag gaan.

Een week later, bij de tweede training, komen liefst achttien kinderen. Ze worden ingedeeld in twee leeftijdsgroepen, waarbij de oudere kinderen na onder andere schieten op doel, al gauw een onderling partijtje gaan spelen. Daarbij wordt ook duidelijk dat de aanwezigheid van ouders echt nodig is. Als een van de jongens onverwacht een bal nogal hard tegen zijn rug krijgt, keert hij het veld letterlijk de rug toe. Voor hem hoeft het allemaal niet meer zo nodig. Pas als na lang praten weet zijn vader de jongen zo ver te krijgen dat hij samen met zijn vader toch nog even lekker een balletje trapt. Bij de kleintjes loopt een van de moeders weg met haar kind in de armen. "Niets aan de hand hoor", zegt ze lachend, "alleen even verschonen".

Een na de eerste spannende weken duidelijk opgeluchte Daniëlle weet dat er nog wel het nodige te evalueren valt, dat iedereen van elke training weer wat wijzer wordt. Reikhalzend kijkt ze uit naar de offiële presentatie van het G-voetbal bij de jeugd op zaterdag 29 september. "Op het hoofdveld", glundert ze halfweg september. Voorafgaand aan de competitiewedstrijd ARC - Volendam maken de kinderen een erehaag voor de spelers. Een van hen, Valentijn Scholma, verricht aan de hand van trainer Aad Koren de aftrap en is pupil van de week. In de rust laten de kinderen in een demonstratieprartijtje tegen Meerburg zien hoeveel plezier het voetballen ook het verschaft. Camera's klikken, hier en daar wordt steels en traantje weggepinkt.

Als de wedstrijd tegen Volendam na rust verder gaat, maakt sponsor Martin Uipkes van Uipkes Vloeren kennis met de kinderen die trots zijn op hun nieuwe door Martin gesponserde kleding. Natuurlijk moeten ze weer op de foto. Vervolgens laten ze zich daarna in de kantine fris en patat goed smaken, ook zij kennen een derde helft!