Hamle(s)t (sep 1979)

Ik dien de vrede, maar schuw de strijd niet. Aan deze lijfspreuk van onze gewaardeerde kantinevoorzitter Gerrit Lagerweij moest ik denken toen ik de opmerkingen van Koos van Es en een zekere C.B. in de klanken van juni/juli had gelezen met betrekking op de inmiddels beroemde Han c.q. kleurenkwestie (zelfs in Amerika bekend, zie onderstaand stukje uit de Telegraaf).
Als Van Es zo nodig naar wil doen tegen mij, wil ik ook wel een paar strafschoppen uitdelen. Want wat is er nou helemaal aan de hand, helemaal niks. Waarom zou ondergetekende de gele of zelfs de rode kaart moeten hebben als-ie alleen maar opmerkt, dat (vooruit dan maar) Hen Spek toch onderhand wel moeten weten wie er in ARC 1 spelen, of ze nou of zwart shirt dragen. Wie betwijfelt er dan wel of Henk Spek zich uitslooft voor A.R.C., waarom suggereert Van Es, dat een kapotte lip aan dit alles ten grondslag ligt. "Een dergelijke blessure is voor geen enkele vent van betekenis een reden om het veld te ruimen", zegt Van Es. Laat is hem dit vertellen. In zijn eigen "Rijnzate-elftal" lopen spelers rond die voor het begin van zogenaamde belangrijke wedstrijden al het veld moeten ruimen en geen kans krijgen een kapotte bovenlip op te lopen, omdat ze doodeenvoudig niet aan de bak komen.Een vent van betekenis zoals Van Es zou zich daar beter mee bezig kunnen houden. Laat ik er maar over ophouden anders krijgt de redactie weer een partij boze brieven.

C.B. bakt het helemaal bruin. "Hij is in de pen geklommen omdat een zekere Strohalm van de kromme stukjes schrijft", zegt-ie.
Nou, wat mij betreft is er weer even hard uitgevallen. Zelf vraagt C.B. aan z'n zoon van negen jaar die ARC nooit ziet spelen wie Cor Prook, Henny van Duijn en Jan Leunk zijn. Dat had hij net zo goed aan Dries van Agt kunnen vragen, over krom gesproken. Ik heb z'n vereniging even gebeld om te vragen of C.B. wel weet in welke kleuren Leiden 1 heeft gespeeld. De verenigingsfunctionaris die ik sprak schetste hem zelfs als een vrij intelligente figuur en kon niet begrijpen, dat z'n kijk op voetbal zo was achteruit gegaan.
Zand erover: Henk Spek is een prima figuur (de verstandhouding Spek Strohalm is nog steeds uitstekend Koos), C.B. houdt zich dommer dan-ie is, Koos is niet echt boos en Strohalm wist niet meer wat hij schrijven moest en zie hij krijgt stof te over. Ik heb trouwens goed nieuws voor Henk Spek. Het aankomende seizoen speelt ARC is rood shirt en zwarte broek. Nog wel niet helemaal zoals hij graag zou willen, maar toch een stap in de goede richting. Mocht Spek wanneer hij in den lande zijn dakbedekking probeert te slijten de volgende regenboogachtige figuren tegenkomen: Rood-wit gestreept shirt met witte kraag en witte omslagen, blauw-witte broek, rode kousen met witte omslagen en heren gekleed ik wit shirt met drie verticale zwarte banen, zwarte broek met vier witte biezen en rode kousen met drie witte ringen, dan zijn dat geen ARC-ers Henk, maar spelers van Quick Steps en Lekkerkerk.Hoogachtend,
Archibald Strohalm
Archibal Strohalm