De breiers zijn in opkomst (nov 1978)

Als voetbalfanaat wil je ook graag op de hoogte blijven van het voetbal-gebeuren. In Alphen kost dat wel een snippermiddag, omdat deze happening al om vijf uur 's middags plaatsvindt.
Aangekomen in de Rijnstreekhal bleek al ras, dat ik waarschijnlijk de slechtste wedstrijd van de week te zien kreeg, ik zal daarom geen commentaar op het spelpeil leveren.
Wel is mij duidelijk geworden, dat zaal voetbal op voetbal lijkt, maar er verder weinig mee te maken heeft. De werkelijke elementen van voetbal ontbreken in de zaal. Een kleine opsomming: Je mag geen sliding maken, het regent nooit, de wind staat nooit van doel tot doel en dan het belangrijkste, er groeit geen gras. Wat een clevere figuur zult u denken, hij heeft zowaar in de gaten, dat de vloet van de Rijnstreekhal van hout is. Straks vertelt hij nog, dat je op het ARC-veld niet tegen het plafond kunt schieten.
Kijk, nou zijn we waar we wezen willen. Voetbal wordt gespeeld op gras en in de vrije natuur, alles wat er verder gebeurt in de zaal of van mijn part op het toilet, wil ik nog wel onder sport rangschikken, maar niet onder voetbal.
Noem het vloerbal of hout- of betonbal (wat denkt u van behoutvoetbal). De Kon. Ned. VOETBAL Bond zou daar eens over na moeten denken. De invloed van houtbal op het edele voetbalspel is al in alle toonaarden beschreven. Het zgn. schuiven en niet voor de lijn mogen schieten is volgens velen ook op het gras duidelijk merkbaar.

Voetbaltrainers en bestuurders jammeren wat af, omdat ze heden ten dage geen "lange ballen" meer zien en geen afstandsschoten. Het is jammer maar de breiers zijn in opkomst. Het valt ook niet mee om zaterdags of zondags te moeten knallen terwijl dit buiten het weekend verboden is.
De scheidsrechters die zowel houtbal als voetbal fluiten zijn ook duidelijk in de moeilijkheden. Ik heb sterk de indruk, dat een deel van deze fluitisten niet meer in de gaten heeft, dat ze op het grasveld staan en dat daar een correctie schouderduw en sliding geoorloofd zijn. Sommige kunnen slechts met moeite het twee minuten gebaar onderdrukken.
Heren houtballers en houtbalfluiters daarom vraag ik u namens alle voetballiefhebbers van Alphen, houdt in de gaten dat u met twee verschillende sporten bezig bent en probeer dit niet te combineren. Als dit lukt zou zowel het spelpeil in de zaal als op het gras met sprongen vooruit gaan.Hoogachtend,
Archibald Strohalm
Archibal Strohalm