Je moet niet Sören Sjaak (mrt 1979)

Een avondje zaalvoetbal in deze voetballoze periode gaat er altijd wel in, U kent mijn reserves tegen deze nog jonge binnensport, maar ja alles waar een bal bij te pas komt is toch sport nietwaar?
Een mooie gelegenheid vormde het Perzenhuis-toernooi met vele "prominente" Alphense voetballers en tot ieders verrassing met Ajax-apeler Sören Lerby.
Nou ben ik weer eens in het gelijkgesteld, de enige wedstrijd die het aanzien waard was bleek de finale hoofdstad Amsterdam tegen de militaire sneeuwschuif-ploeg. Niet dat er gezaalvoetbald werd, maar juist omdat er door het optreden van Sjaak Swart en Sören Lerby niet gezaalvoetbald werd.
De kenners in de zaal meenden dat de militairen het beste zalvoetbal speelden. Ik waag dit te betwijfelen. Een soort stratego met de bedoeling de bal met hun p.. er in te douwen lijkt meer op knikkeren dan op voetbal. Je kan trouwens wel zien dat er tegenwoordig weinig schietoefeningen worden gehouden in het leger.
Geef mij maar Amsterdam, toen de heren in de gaten kregen dat de militairen per ongeluk toch scoorden begon het lijf-aan-lijf werk met als hoogtepunt het wegzenden van Sjaak Swart.

Deze voormalige Ajax-vedette is om met malle Pietje te spreken "waard geen golden". "Mister Ajax" stapte rond als een miskend voetbalgenie, daarbij tegenstanders en scheidsrechters uitscheldend of het z'n beroep is. Volgens mij was ie zwaar gefrusteerd omdat Sören Lerby de show stal. Lerby een klasse apart, leek de bal aan een touwtje te hebben, passeerde op volle snelheid zijn tegenstanders en scoorde de fraaiste doelpunten. Je kon duidelijk zien, dat ie voetbalde en nog niet besmet is met het postbode voetbal dat gewoonlijk onder de naam zaalvoetbal door het leven gaat.Ook z'n spelvreugde was opvallend. Een zgn. verwende profvoetballer die Henk Spek-achtige blij is wanneer het scoort in een voor hem toch onbeduidende wedstrijd, is voor mij een aangename verrassing.
De Alphense middenstandploegen stelden duidelijk teleur, met uitzondering van "uw goeie-morgen dagbladrenners", die met de tijger vam de Ruisdaelstraat in het doel de vierde plaats bereikten. Ook de Rijn en Gouwe-jongens probeerden zo snel mogelijk het doel te bereiken en daat gaat het om. Ik heb niks tegen zaalvoetbal maar van de vervelende heen en weer geschuif slijt alleen maar de vloer en valt er voor het publiek niet te genieten. Ik zei het u al, de finale maakte veel goed, zaalvoetbal mag dan niet goed zijn voor je beenspieren, het was een uitstekend avondje voor m'n lachspieren.Hoogachtend,
Archibald Strohalm
Archibal Strohalm