De Hamvraag (mei 1979)

Op de laatst gehouden ledenvergadering stelde één van onze leden (laten we hem voor het gemak de heer Ham noemen) de kleurenkwestie weer eens aan de orden. Ham vroeg zich af waarom ons eerste niet meer in de vertrouwde zwart-rode kleuren speelt, maar volgens hem in alle kleuren van de regenboog. Volgens Ham kan hij zaterdags met moeite ontdekken welke ploeg A.R.C. is.
Ik erger me mateloos aan dit soort uitspraken. Ten eerste speelt onze eerste elftal meestal geheel in het rood en dat weer de eerste de beste E-8 junior en ten tweede loopt Ham dan al jaren met z'n ogen in zijn zak als ie nou nog niet weet wie Henny van Duijn, Cor Prook of Jan Leunks enz. van zijn. Ik wil het hem nog één keer proberen uit te leggen: Beste Ham, bij veld 3 tussen de pakweg 500 en 700 mensen dan speelt ARC thuis. Speelt er een elftal in het rood, dan is dit ARC, speelt er een ploeg in het blauw dan kan dit ook ARC zijn als tegenstander in het rood of in een combinatie daarvan speelt.
Penningmeester van Beusekom staat dan bij de entree, misschien kan je het als het nog onduidelijk is, even aan hem vragen. Of is de heer Ham soms kleurenblind? Dan verandert de zaak. Ik adviseer hem dan naa het doel te gaan waar de meeste junioren zich achter verzameld hebben plus de plaatselijke radio-omroep, in de persoon van de heer Tintling.
De kans is groot dat dit het doel van de vijandelijke keeper is. Nou nog even opletten welke kan welke kant de kameraden van die doelman opspelen en de hamvraag is beantwoord.

Ik twijfel er echter aan of de heer Ham als ARC 1 weer in het zwart-rood zou spelen, méér herkenningspunten zou hebben. Jaren geleden, toen ikzelf nog actief het zwart-rood droeg, speelde mijn elftal in dezelfde competitie als het elftal van Ham. Zijn elftal voor de gelegenheid in het blauw-wit, kreeg danig van ons op z'n donder. Halverwege de tweede helft wist Ham echter niet meer tegen wie hij speelde. Ondergetekende kon met een kapotte onderlip door toedoen van Ham het veld ruimen. Ik wil niet zeggen dat dit met opzet gebeurde, integendeel, het was een ongelukje, ik wil alleen maar zeggen die ie zo'n acht jaar geleden niet wist tegen wie ARC speelde (in originele uitrusting) en dat ik het hem bij nader inzien dus niet kwalijk kan nemen dat ie nu niet weet wie ARC is.
Lezers van de ARC-klanken, bent u het eens met de beweringen van de heer Ham, kunt u het zaterdags ook het verschil tussen ARC en de tegenstander zo moeilijk ontdekken? Dan heb ik nog een tip voor u; let eens op het voetbal wat gespeeld wordt. De correcte, vlot combinerende en veel scorende ploeg is ARC en de lamlendige, zich traag over het veld bewegende stelletje Pinokkio's zijn de tegenstanders. Als u het dan nog niet in de gaten heeft, adviseer ik u een bezoek bij de oogarts af te leggen, misschien kan hij u een roodzwarte bril aanmeten, die ik zelf al jaren draagHoogachtend,
Archibald Strohalm
Archibal Strohalm