Een aardige uitnodiging (deel 2) (jan 1982)

Ze zijn op bezoek in Porrieporrie, de ARC-ers. Natuurlijk weet u nog dat dankzij de vreemde handelingen van Archibald Strohalm ons aller A.B.C. daar optreedt als "Het Nederlands Elftal". Voordat de match tegen de "Krokodillen" kon beginnen moesten Cock Gewei c.s. de nodige moeilijkheden overwinnen. Nu lijkt het er echter op dat de wedstrijd kan beginnen.
Scheidsrechter Bonzales heeft tenminste de kleedkamerdeuren geopend en de ploegen verzocht de arena te betreden.
Zet men rechtstreeks, door de scharrige catacomben, koers naar het speelveld om onmiddellijk te beginnen of gebeuren er eerst nog hele andere dingen? U leest het allemaal in Archibalds onthullende story. De Spaanse scheidsrechter Kontilla Gonzales spreekt tot ieders verbazing voortreffelijk Nederlands. Hier is een hele simpele verklaring voor: Een van zijn voorvaderen bevond zich tijdens de tachtigjarige oorlog 79 jaar in Nederland, de trotse familie heeft de Nederlandse taal tot tweede taal verheven en zelfs de Deventer-koek in het familiewapen ondergebracht. De boodschap van Gonzales is minder opwekkend. Hij blijkt gehuurd te zijn door de Porrieporriaanse oppositieleider Betico Rohda en verzekert A.B.C. voor de wedstrijd al een strafschop of acht tegen.
Half A.B.C. is bij deze gedachte acuut geblesseerd en ligt kreunend in de kleedkamer. De verzorgers MacPensie en Oom Tam blijken zelf ook E.H.B.O. nodig te hebben. Aanvoerder Ruud van Yes vindt nu de tijd gekomen om op te treden: Mondje dicht, roept hij geheel overbodig, want er zegt niemand wat. Ruud heeft inmiddels de juiste oplossing gevonden: "We moeten zoveel mogelijk scoren", zegt Ruud, probeer deze mensen te helpen. Met Rohda als president kunnen ze het nooit slechter krijgen als dat ze nu als hebben.
De woorden van de aanvoerder slaan in als een bom. "A.B.C. vooruit, we gaan beginnen" klinkt het ui de kelen. Gonzales, we komen eraan, zeker nu ook de grensrechters zich bekend maken. Het zijn de heren Johm Pep en Jupp Scheisse, eveneens een huurling van Rohda. Als de ploegen het veld opkomen is er al iets voelbaar van de dingen die gaan komen. De Porrieporrianen staan op de banken (dat kan ook niet anders, want het stadion bevalt slechts 50 zitplaatsen) en schreeuwen en zingen een lied dat lijkt op "Porrieporrie wint de wereldcup". Op het beperkt aantal zitplaatsen , de zogenaamde ereloge, heeft een gedeelte van het A.B.C. bestuur plaatsgenomen. Ik noem u naast voorzitter Ronker, vice-voorzitter L. Gagelwei, vergezeld door vier blommen van barmeisjes (de zogenaamde Four Rosies) en W. Brouwer, ook wel "tweecomponenten Willie" genoemd, die RPFA heeft beloofd om de scharrige ereloge van dit stadion eens flink onderhanden te nemen. Voorts de heer John McBottenzeel, correspondent buitenland van A.B.C. en tenslotte niet te vergeten de heer B. van Schieten, de de gehele avond al plankjes van het rad van avontuur in het stadion heeft verkocht zonder erbij te vertellen dat pas aanstaande zaterdag in de A.B.C.-kantine aan met het rad wordt gedraaid.

President Stengun vergeet vraagt het woord wanneer de ploegen op de middenlijn staan opgesteld. Onbegrijpelijke kreten vullen het stadion, maar gelukkig heeft McBottenzeel bij het N.T.I. een cursus Porrieporriaans gevolgd en kan de man verstaan. Zou Molly Stengun door hebben wat er aan de hand is en het eenvoudige A.B.C. in de kerkers werpen? McBottenzeel lecht en roept tot geruststelling van de overige bestuursleden; "Hij wil weten waarom Rinus Terlouw en Puck van Heel niet meedoen".
Gelach alom en voorzitter Ronker stelt Stengun gerust met de inmiddels legendarische woorden: "Rinus and Puck are even to old to play tegen de Royal H.F.C. on the first day of januaree" en hij vervolgt: "We no have Ling you see, that krullenbol on te right, number 15" en vervolgens wijst hij op de A.B.C. balartiest Bobby Beitinga.
Dat was even lachen en iedereen is tevreden. Vlak voor de aftrap vraagt Gagelwei tussen de bedrijven door of er morgen met het vliegtuig nog een tussenlanding wordt gemaakt in Bokmania en dan kan, evenals in het vorige nummer de strijd pas echt beginnen.
Wordt Stengun junior tienmaal gepasseerd?
Komt A.B.C. veilig weg uit Porrieporrie en wordt er bijgetankt in Bokmania?
Als deze vragen worden beantwoord in de volgende aflevering van de nieuwe Archibald story.Hoogachtend,
Archibald Strohalm
Archibal Strohalm