Steek uw licht op bij Stroko (dec 1979)

Een jaartje geleden schonk ik in deze rubriek al eens aandacht aan het fenomeen grensrechter. Mijn indruk van toen dat het eigenlijk onzin is om een scheidsrechter een cursus te laten volgen en een clubgrensrechter zomaar de wei in te sturen,'werd zaterdagavond 10 november jongstleden bevestigd door, zoals z'n vrouw uitdrukte, de 'beroemde' grensrechter Matena.
De asbak die hij tijdens de wedstrijd NAC- Feijenoord op z'n kop kreeg is volgens velen dieper in z'n schedel doorgedrongen dan de man wil toegeven. Velen zijn van mening, dat Matena afging tijdens zijn t.v. optreden, omdat ie voor een soort Strohalm van de VARA als een zeehond in een circus z'n kunstjes vertoonde.
Ik ben het daar niet mee eens. Met volle teugen heb ik genoten van z'n vakmanschap. De manier waarop de man met z'n vlag zwaaide, getuigt van jarenlange ervaring en diepgaande studie. Want nog steeds lopen er op deze aardkloot mensen rond die denken dat grensrechters alleen maar vlaggen als het gevaarlijk wordt. "Moet u eens proberen om met uw gezicht naar het veld te lopen zonder te struikelen en dan nog het juiste vlagsignaal te geven.

Eén van de vele goede grensrechters die A.R.C. rijk is denkt daar net zo over. Luister naar Rinus van der Kolk die ik sprak na de bewuste uitzending.
"Toen ik hoorde dat Gerrit Vermaas, die door een operatie aan zijn knie was uitgeschakeld, door mij een poosje moest vervangen worden als grensrechter bij ARC 1, heb ik mij zo goed mogelijk hierop voorbereid.
De week voor m'n eerste optreden kreeg ik elke ochtend van m'n vrouw Fien een pollepel met een handdoek eraan gebonden en ben ik de oprit van de Julianabrug op en afgerend met m'n gezicht naar de Frederik Hendrikstraat (Rinus woont daar, A.S.). Fien stond op het balkon en floot op haar vingers bij mijn vlagsignalen, ik heb dit net zo lang volgehouden totdat ik dit, zonder te vallen of tegen lantaarnpalen aan te lopen onder de knie had. Het is mij toen wel opgevallen, dat er een paar maal een auto stopte waaruit een geheimzinnige heer stapte die dit alles nauwlettend volgde. Na de uitzending van Voetbal 80 werd me alles duidelijk, Matena heeft het van mij afgekeken".
Tot zover Rinus v.d. Kolk. Aangezien Gerrit Vermaas naar verwachting weer spoedig z'n rentree zal maken, hebben Rinus en ondergetekende een geweldig idee uitgewerkt.
Stroko Vlag B.V., u zult er nog van horen. In samenwerking met de D.G.J.M. (Deutsche Grens Jäger Meister) en de K.B.V. (Kon. Belgische Vendelzwaaiers) en onder toezicht van de W.F.A. (World Flagging Association) heeft Stroko een internationale grensrechtersschool opgericht, waarin jonge grensrechters onder deskundige leiding (lees Van der Kolk) de "Juliana stormbaan" zullen moeten leren beheersen.
Let dus binnenkort op de Stroko-grensrechters? witte vlag betekent net in opleiding, groene vlag, 1e tentamen achter de rug, rode vlag, gevorderd en zwarte vlag met lof geslaagd. U begrijpt dat ondergetekende zich de derde dan heeft toegekend.Hoogachtend,
Archibald Strohalm
Archibal Strohalm