Een aardige uitnodiging (deel 3) apr 1982 (apr 1982)

A.B.C. staat voor de belangrijke wedstrijd van haar bestaan. Het nationale elftal van Porri-Porri moet met dubbele cijfers geklopt worden om het volk van deze Oost Afrikaanse staat te bevrijden van een onmenselijke dictator. Hoe houdt de jonge A.B.C. stand in deze heksenketel. Gelukkig komt er hulp opdagen van het arbitrale trio.
Kontilla Bonzales laat niet meer aan het toeval over, bij de aftrap verzekert hij A.B.C. aanvoerder Ruud van Yes, dat elf of twaalf doelpunten zeker tot de mogelijkheden behoren. Wat een corrupte scheidsrechter! Zelfs FIFA -waarnemer Gagelwei vindt het een hopeloos geval, terwijl hij toch over het algemeen van scheidsrechters een hoge pet op heeft.
De menigte Porriporrianen is uitzinnig, schitterend, schitterend doelpunten Bilco van Leeuwen en Bobby Beitinga (na een solo van 150 mtr en van Erwin Schorpelink brengen binnen tien minuten een drie-nul voorsprong voor A.B.C. Betico Rohda zit te genieten en roept in extase tien, tien, tien. Helaas, her A.B.C. -kwartiertje is over, de combinaties gaan stroever lopen en de krokodillen (groen shirt, witte broek en groene kousen) ruiken hun kans. Daar heb je het gelazer al al, midvoor Rokus Tamboektoe komt van de vleugel naar binnen, passeert van Yes en Bloemkoolstra jr of ze er niet staan en scoort zeer beheerst. Stengun sr en Gladiool omhelzen elkaar, wat een prestatie, een doelpunt tegen Nederland.
De vlag van de grensrechter Scheisse blijft echter omhoog, er is iets onreglementairs gebeurd? Kontilla Gonzales gaat naar hem toe, wij sturen Mc. Bottenzeel om het gesprek af te luisteren. Bonzales: wat is er aan de hand Jupp? Op welke gronden kan ik deze zuivere goal afkeuren? Scheisse: Vlak voordat Tamboektoe van Yes passeerde liet de Porrieporriaanse spits een wind, van Yes werd hierdoor zodanig afgeleid dat er sprake is van spel en milieubederf. U begrijpt het al: afgekeurd! En op de koop toe een strafschop aan de andere kant 0-4.
Na de rust is het verzet van de krokodillen gebroken, enkele spelers krijgen in de gater waar het om gaat en willen zelf de tiende goal scoren. Tien minuten voor tijd is het zover, een verre trap bereikt Frits von Been die keihard uithaalt, via de paal komt de bal bij Pocket Boeki, de voorstopper van de krokodillen. Boeki bedenkt zich geen moment en dreunt de bal achter Stengun jr. Hij wordt dan ook later minister van Buitenlandse Zaken.

Rohda, Rohda, schalt het door het stadion, twee componenten Willie vraagt of de Limburgers soms na ons spelen. Rohda en zijn guerilla-strijders wachten een eventuele wissel van Stengun jr niet af, maar stormen het speelveld en de tribune op. De wedstrijd is inmiddels afgefloten en iedereen is gelukkig. Stengun wordt gevangen genomen en Betico Rohda is de nieuwe leider. Hij nationaliseert onmiddellijk alle cafe's en laat gratis 'four roses' aanrukken. A.B.C. verlaat het stadion en trek zich terug in het hotel. De Duitse eigenaar is inmiddels van de schrik bekomen en begint weer te roepen, dat hij de internationale sportpers wel een in zal lichten wat voor schurken wij eigenlijk zijn.
Elftalleide Kok Geweij krijgt de man opnieuw in de vernieling met de mededeling dat we niet van plan zijn om voor het verblijf te betalen. Hij rekent hem voor dat de in de oorlog gestolen fiets plut opgelopen rente vanaf 1943 tot nu toe ongeveer met de verblijfskosten overeenkomen. De Duitser gaat zich bezuipen, wij gaan naar bed en vliegen de volgende dag al zingend naar Schiphol. Bokmania wordt niet meer aangedaan, ondanks herhaalde verzoeken van Gagelwei. A.B.C. heeft er aan meegewerkt om Porri-Porri weer leefbaar te maken.

Ik hoop wanneer u er zelf met vakantie nog een komt, u zich dit waar gebeurde verhaal zult herinneren en trots terug zult denken aan het dappere A.B.C,Hoogachtend,
Archibald Strohalm
Archibal Strohalm