Vrouwen (apr 1980)

Een voetbalgemeenschap zoals A.R.C. is allang geen mannengemeenschap meer. Tientallen vrouwen vormen binnen de vereniging de ruggengraat van de kantinecommissie en zorgen er voor, dat alles tot in de puntjes is verzorgd.
Wat zouden we moeten zonder de Aatjes, de Greetjes, de Hannies, kortom zonder vrouwenvolk
A.R.C.-ers u kon uw warme kroket wel op uw buik schrijven. Vergis u niet, dit is jaren anders geweest. De enige vrouw die vroeger achter de bar kwam was de eega van Piet Hoepel en die mocht alleen met de feestdagen haar mond open doen. Gelukkig is dit verleden tijd, de vrouw wordt gewaardeerd bij A.R.C. en mag alles, behalve voetballen.
Dus een grove vorm van discriminatie zult u zeggen, wel zorgen dat de kas gespekt wordt maar niet een lekker een balletje trappen.
De bekende kantinoloog drs. B. Ille Knijper denkt daar heel ander over, hij is van mening dat de vrouw door niet te voetballen veel geld bespaart en het gezinsleven versterkt. In het pas verschenen rapport van deze dieptepsycholoog getiteld "Kroket en cornerbal" staan enige verrassende opmerkingen die ik u niet wil onthouden:
a. het financiële aspect:
Eén keer in de drie weken reent of stormt het in het weekend, de kosten van een verregend permanentje bedragen toch al gauw ca fl 100,00 tegenwoordig. De kosten van een behoorlijke sport-make-up (tackle vaste valse wimpels en kopvaste rouge) worden geschat op ca fl 25,-- per maand.
b. Het gezinsleven:
Wat denkt u van de huwelijksproblemen die ontstaan als moe op zaterdagavond begint te zeuren over gemiste kansen of een verwaarloosde mandekking? Wat doen man en kinderen, juist ze gaan na de kroeg of naar de bioscoop, Ook het blijven hangen na de training kan fnuikend zijn voor het gezin. Zelfs drankmisbruik kan hiervan het gevolg zijn.

c. het verenigingsleven
Het belangrijkste punt, wanneer vrouwen gaan voetballen en geen barwerk meer zouden verrichten loopt de kantineomzet zienderogen achteruit. Ik zie Rinus van Beusekom al een frikandel bakken, dan zou je net zo goed een doelpaal kunnen opeten.
Voor de zaterdag dienen de kantine-dames gelijk geschakeld te worden te worden met de selectiespelers. Slechts bij hoge uitzondering kan er worden afgeschreven, zodat op dit punt de de discriminatie die nog bestond wordt opgeheven.
Vooral deze laatste zin spreekt mij erg aan. Ik heb bij geruchte vernomen, dat een achttal dames van plan is gezamenlijk in het weekend van 11 tot 15 sept. {Parijs onveilig te maken. Notabene op de tweede competitie-zaterdag van het nieuwe seizoen. Wat zou u er van denken als acht spelers van A.R.C. 1 er bet zo over dachten. Een krachtig protest is hier op z'n plaats, vakantie ten koste van A.R.C. gaat mij te ver.Hoogachtend,
Archibald Strohalm
Archibal Strohalm