Ook op het plein moet ge uw best doen (apr 1979)

U weet waarschijnlijk dat er in België ook wordt gevoetbald. Een legioen vreemdelingen en een paar Belgen vormen daar de teams in eerste nationale (te vergelijken met onze ere-divisie) klasse. Elke zondag direkt na de tijd dat Gitty of een ander stuk met haar balletjes op het scherm komt, schakel ik snel over naar kanaal zes om te genieten van het Belgische programma "Sportweekend". Er wordt waarschijnlijk niks beter gespeeld dan in Nederland, maar mannen als Rik de Saedeleer en Ivan Sonck, de tegenhangers zeg maar van Theo Reitsma en Ruud ter Weijden brengen hun programma met zoveel theater, dat ik er graag naar kijk. Zondag 4 maart jl. vormde tot nu toe voor mij het hoogtepunt. Carl Huybregts (de studio presentator) had een interview met de 37-jarige Paul van Genegten, de laatste man van de lijstaanvoerder Beveren.
Hier volgen enkele fragmenten:
Vraag (Huybregts) Awel Paul, hoe komt het dat gij en uw team thans zes punten op Anderlecht voorstaan?
Antwoord: (Van Genegten) Ja ziet ge, ge moet niet allen in de match (spreek uit Mats) uw best doen maar op het plein en dat gebeurt bij ons.
Vraag: Denk ge al aan een kampioenstittel?
Antwoord: Nee nog lange niet, we hebben nog zes zware verplaatsingen waarop ge gemakkelijk kunt neergaan, bovendien zitten we nog in de beker van België en in de beker der bekerhouders, ge ziet een zwaar karwei
Vraag: In België zegt men dat Beveren laf voetbalt en veelal op de counter speelt.
Antwoord: Ik ben dat geheel niet met U eens. Onze tréner heeft ons gezegd dat de aanval van acheruit dient aan te vangen, dat wil zeggendat hij verwacht, dat er snel wordt gerecupireerd vanuit de defensie en dat de bal niet zomaar naar voren gestampt.

Vraag: Wat is de grote kracht van Beveren?
Antwoord: Ik denk de homogeniteit van ons elftal en het geringe aantal kwetsures, we hebben nog zelden met een vertimmerd elftal gespeeld.
Tot zover Huybregts en van Genegten. IK me suf gepiekerd wat ie met "plein" bedoelde, eerst dacht ik werkelijk dat er in België nog op straat wordt gevoetbald maar een België-kenner verzekerde mij dat hiermee het trainingsveld wordt bedoeld.
Het lijkt me duidelijk dat we na dit interview de Belgenmoppen wel een poosje kunnen vergeten. Trek lering uit de woorden van de Beveren aanvoerder gij A.R.C.-ers.
Doet uw best op het gravelplein, stamp de bal niet zomaar naar voren als ge een latteraal pasje kunt geven en luister vooral naar de trainers, want als een Belgische trénere weet hoe het moet, dat weet een Nieuwkoopse het zeker.Hoogachtend,
Archibald Strohalm
Archibal Strohalm