Wedstsrijden tegen BVO's


ADO Den Haag - ARC (1-0)


10-8-1999
ARC zet ADO Den Haag te kijk


DEN HAAG - Zoals op voorhand mocht worden verwacht, kwam er gisteravond voor de Alphense hoofdklasser ARC een einde aan het bekeravontuur. De 1-0 nederlaag bij ADO Den Haag kwam weliswaar op een schlemielige manier tot stand, maar de ploeg van trainer Willem Berckenkamp manifesteerde zich prima in het Haagse land. ARC zal met weemoed terugkijken op de wedstrijd in het Zuiderpark.

We schrijven de 91ste minuut als invaller-doelman Raymond Lagerweij een klein inschattingsfoutje maakt op een lange pass van achteruit de Haagse defensie. De 18-jarige A-junior, die gisteravond zijn officiële debuut maakte in het eerste van ARC, glijdt vervolgens uit en ziet tot zijn geluk dat de hard ingeschoten bal van Emiel van Eijkeren op de doellijn gekeerd wordt door de uitstekend spelende Pascal Bloemheuvel. Helaas deed Bloemheuvel dat met de hand, waardoor arbiter Buiting niets ander kon doen dan Bloemheuvel de rode kaart voorhouden en de thuisclub opnieuw een strafschop te geven. Precies 45 minuten eerder stopte Lagerweij nog een strafschop van Van Eijkeren en hoopte ARC op een nieuwe reflex van de stand-in voor eerste keus Fred Admiraal. Maar Ali Boussaboun miste de tweede Haagse strafschop niet en voorkwam met de bevrijdende treffer een nog grotere blammage.

ARC verloor na een uitstekende wedstrijd in de allerlaatste minuut uitzicht op een plaats in de tweede ronde, maar kon wel met opgeheven hoofd de complimenten van het Haagse bestuur in ontvangst nemen en aan de terugreis naar de Alphen beginnen. "Je hoopt natuurlijk op een stuntje, omdat je al bij de loting wist dat Sparta en Den Haag voor 99 procent zeker de tweede ronde zouden gaan halen. Na de thuisnederlaag tegen Sparta weet je dat je bij Den Haag minimal gelijk moet spelen om via winst op TONEGIDO een kans te behouden op die tweede plaats. Dat was ook de inzet van deze partij en ik heb dan ook een net iets andere speelstijl gekozen dan ARC gewend is te spelen. We lieten Den Haag bewust het spel maken en hoopten met Remco Blok en Michel van Beest in de punt gesteund door de iets terugzakkende Toni Vasquez op een treffer", vertelde trainer Berckenkamp na afloop in het spelershome van ADO Den Haag.

Een verrassing zoals in de bekerwedstrijd Top Oss tegen de amateurs van De Baronie bleef in het Zuiderpark dus uit, maar helemaal kansloos was ARC zeker niet. Met iets meer durf en iets meer geluk had de Alphense hoofdklasser voor het eerst in de geschiedenis tegen een betaalde ploeg tot scoren kunnen komen. Voor de pauze zorgden de Alphenaren met drie hoekschoppen voor de nodige onrust in de doelmond van doelverdediger Max de Jong van de thuisploeg en ontbrak het Mark Jansen, Michel van Beest en Remco Blok aan de nodige precisie om een doelpunt te forceren.

Na de thee kreeg Remco Blok drie goede scoringskansen, maar hij voerde zijn acties net iets te lang door en kon ARC niet aan een treffer helpen. De gastheren daarentegen konden daar maar weinig tegenover stellen. Berckenkamp ontmantelde het gevaarlijke trio Van Eijkeren, Atteveld en Boussaboun door het drietal continue te laten schaduwen door Dennis de Bruin, Mark Jansen en René van Meggelen. Ook de Haagse buitenspelers Illiohan en Koers kwamen maar zelden langs dun directe mandekkers Pascal Bloemheuvel en Edgar van Tol. ADO Den Haag werd dan ook veelvuldig getrakteerd op een hels fluitconcert van de eigen aanhang.
"Ons positiespel was goed verzorgd en door de verandering in de speelwijze had Arthur van Orssagen als het ware een vrije rol achterin. Arthur heeft net als de rest van de ploeg overigens enorm hard gewerkt en daarom is het extra zuur dat je in de slotminuut alsnog de ballenbak ingaat. Niet alleen voor ARC, maar ook natuurlijk voor Pascal die met 'rood' eraf moet en voor Raymond die verder gewoon een hele goede avond keepte", aldus de Alphense oefenmeester.