Wedstsrijden tegen BVO's


ADO Den Haag - ARC (3-0)


26-8-1998
Eindstand van 3-0 slechts magere afspiegeling van klasseverschil

ARC krijgt in Den Haag geen kans op bekerstunt


DEN HAAG - Met opgeheven hoofd kan ARC zijn eerste officiële optreden in de strijd om de Amstel cup verlaten. Na de knappe 5-3 overwinning voor eigen publiek tegen Barendrecht en de 0-8 nederlaag tegen de profs van Sparta volgde gisteravond de laatste poulewedstrijd tegen Ado Den Haag. Met een verdienstelijke 3-0 nederlaag en een schat aan ervaring rijker konden de Alphenaren de terugreis met een tevreden gevoel maken.

De Alphense hoofdklasser verloor weliswaar in het Zuiderpark, maar liet een goede indruk achter tegen de ploeg uit de eerste divisie. Op papier kon ARC nog tweede worden in de poule achter Sparta, maar van een overwinning op de Haagse voetballers ging niemand uit. Waar eredivisionist RKC Waalwijk zich wel liet aftroeven door Katwijk, dat met 2-1 won, liet de ploeg van trainer André Hoekstra zich niet verrassen. Toch was trainer Willem Berckenkamp zeker te spreken over het optreden van zijn ploeg.
"Dit was eigenlijk gewoon een wedstrijd in het kader van de oefencampagne. Ervaring opdoen, blessurevrij de wedstrijd doorkomen, geen onnodige kaarten oplopen en lekker voetballen was de opdracht", Aldus de Goudse oefenmeester. ARC slaagde hierin gedeeltelijk en hoopte stiekem op een tegentreffer. "Het had natuurlijk mooi geweest als je op een 0-1 voorsprong was gekomen. ADO Den Haag is het toch aan zijn stand verplicht om naar de tweede ronde te gaan en moest dus winnen. Wij hebben zeker kansen gehad om te scoren en met name in de tweede helft creëerden wij voldoende mogelijkheden om terug in de wedstrijd te komen. Dat die derde treffer dan uiteindelijk valt uit een snelle tegenaanval, was debet aan ons aanvallende spel", vervolgde Berckenkamp zijn analyse over de bekerwedstrijd uit poule 8.

ARC speelde een goede wedstrijd en zette de Haagse tegenstander bij vlagen onder druk. Na een afwachtende openingsfase was het de thuisploeg die na dertien minuten de score opende. Dennis Illiohan schoof de bal onder de vallende Fred Admiraal voor de 1-0. ADO Den Haag kreeg vervolgens nog tal van scoringskansen om nog voor rust naar een ruime voorsprong uit te lopen, maar doelman Admiraal lag enkele keren goed in de weg. Daarnaast ontbrak het de Haagse voetballers aan de nodige scherpte.
Ook Edgar van de Roer zag geen kans om vanaf de penaltystip de 2-0 tegen de touwen te schieten. Een 'domme' handsbal van Michiel Voskuilen betekende een gele kaart en de strafschop. Admiraal zat in de goede hoek en via zijn vingertoppen en de paal bleef de bal buiten de goal. Tien minuten later werd het alsnog 2-0. Balverlies van Ard Blok op het middenveld gaf Hendrik Grunholz de gelegenheid om de 2-0 binnen te schuiven. Met deze stand werd er ook gerust.

Onder luid gejuich van de meegereisde Alphense supporters, waaronder 'vakkie A', kwam het keurkorps van Berckenkamp sterk uit de kleedkamers voor het begin van de tweede helft. André Hordijk nam de plaats in van de moegestreden Pascal Bloemheuvel, terwijl Maurice Balkhoven iets meer naar voren schoof.
Een iets te ver doorgevoerde actie van Gidon Reinders Folmer leverde net geen doelpunt op. Ook een afstandschot van Ruud Bos kon door de Haagse doelman Max de Jong gekeerd worden. De beste kans voor de Alphenaren was even later voor Bos. Een perfect uitgevoerde aanval over rechts werd door Wim Westenberg fraai voorgezet op het hoofd van Bos. Zijn kopbal kon met veel moeite tot corner worden getikt. ADO Den Haag wist nog wel eenmaal het net te vinden. Pim Langeveld besliste met een lage schuiver de wedstrijd en bepaalde de eindstand op 3-0.

Een nederlaag waarmee ARC tevreden kon zijn. Het optreden geeft vertrouwen voor de toekomst. Berckenkamp lijkt zijn ploeg klaar te hebben, maar wacht nog altijd op het groene licht voor Mark jansen. "Ik denk dat ik er, vergeleken met vorig jaar, in de breedte op vooruit ben gegaan. Achterin zal wellicht nog wat geschoven worden, maar vandaag ging het toch heel goed."