Wedstsrijden tegen BVO's


ARC - Southampton (Engeland) 1-4


8-8-1994
ARC eervol ten onder tegen Southampton

Nederland is kennelijk een aangenaam oord om trainingskampen te beleggen voor buitenlandse clubs. De velden zijn glad als biljartlakens en er zijn altijd wel verenigingen die, ook nog eens tegen betaling, als sparringpartner willen fungeren. Zoals ARC bijvoorbeeld. De Alphense zaterdageersteklasser legde bij voetbalmakelaar Bob Maaskant de wens neer om tegen een aansprekende buitenlandse club te oefenen. Zo kwam de Engelse eerste divisieclub Southampton uit de bus rollen.

Voor 1200 belangstellenden ontrolde zich gisteren een typische 'kat en muis' wedstrijd. Het pleit voor de kwaliteit van ARC dat de schade beperkt bleef tot 1-4. Wim van Zwam sprak na afloop van een 'leerzame' wedstrijd. Hij had een aantal jongens bezig gezien die het niveau van de zaterdageerste klasse duidelijk niet aankan. Hij zag ook een speler die wel geschikt is voor de amateurtop: Marco Dijkhuizen. De Amsterdammer, hij speelde drie seizoenen in het shirt van Quick Boys, ontwikkelde zich tot de uitblinker van de Alphense Racing Club. Als Dijkhuizen 'heel' blijft, gaat de ploeg van Wim van Zwam nog veel plezier beleven aan de man die met zijn huidige trainer successen vierde op Nieuw Zuid. Dijkhuizen moet als libero het doorgeefluik naar de middenlinie worden. In gelijking met vorige seizoenen hebben veel spelers roodzwart verlaten, maar nieuwkomers als Dijkhuizen, Rob Koster (Wilhelmus), Fred van der Veldt (EDO) compenseren dat gemis. Het wegvallen van Jacques Key (naar Alphense Boys vanwege veranderde werkkring) was een flinke tegenvaller. Van Zwam: "Iemand die er tien tot twintig inlegt, vervang je niet zomaar. Aan de andere kant kunnen we wat anders gaan spelen met deze ploeg. Met meer beweging. Wie weet bereiken we daar wel wat meer mee."

Ajax
Het doel werd verdedigd door Peter van der Kwaak. Een oud-keeper van Ajax (hij was nummer drie achter Stanley Menzo) die bij ARC 'ineens' binnen kwam lopen. Van der Kwaak had al overgeschreven naar RCH, maar kwam daar vanwege een nieuwe baan in Alphen van terug. Bij het bondsbureau in Leiderdorp ligt nu een verzoek om overschrijving. Bij ARC wacht men in spanning af. Dat doet ook Marco Wins, de doelman die met Marco Dijkhuizen van DWS naar Alphen is gekomen. Wins verkeert op zijn vakantieadres in de veronderstelling dat hij de vervanger van de naar AZ vertrokken Remco Tuinenburg wordt. Dat wordt straks slikken, want Van der Kwaak is een topper.

De wedstrijd was eenzijdig. Southampton, gisteren gearriveerd vanuit Engeland, raffelde het duel plichtmatig af. Matt le Tissier, de international, liet zich nauwelijks gelden en viel alleen op door een vrije trap achter Van der Kwaak te krullen. Kenneth Monkou viel evenmin op. Dat kon moeilijk anders, want de ex-Feyenoorder bleef de gehele wedstrijd aan de kant. Dat was een bittere pil voor zijn massaal opgekomen familie. Manager Alan Ball gunde de Nederlander niet eens een invalbeurt. Op de valreep zorgde Richard de Vlaming, gekomen van het Goudse ONA, voor het hoogtepunt van de wedstrijd. Hij redde de Alphense eer met een magistrale treffer.