Wedstsrijden tegen BVO's


ARC - IFK Nörrkoping (Zweden) 1-5


18-3-1975
IFK Norrköping komt niet verder dan 1-5 overwinning

ALPHEN - "Het ging wel", oordeelde Ove Kindvall na afloop wat zuinig. Hij was kennelijk niet helemaal tevreden over het vertoonde spel van zijn club, IFK Norrköping, tegen het verbluffend knap spelend ARC. De 1-5 overwinning van de Zweden was inderdaad niet erg overtuigend, maar dat is wel de verdienste van Wim de Jong c.s. Want wat ARC, zeker in de eerste helft, gisteravond voor 2500 verkleumde toeschouwers liet zien was erg goed. Mart Vonk schitterde op de linkervleugel, Jan de Jeu had aan vleugelverdediger Einarsson geen kind en de grote uitblinker Wim de Jong legde Ove Kindvall voor rust volledig aan banden. Technisch waren de Zweden natuurlijk wat beter en qua snelheid staken de IFK Norrköping-spelers verb oven de Alphenaren uit, maar de inzet vergoedde veel.

Brutaal
In de eerste helft nam ARC zelf brutal het initiatief en zette het IFK onder druk. De eerste kansen waren dan ook voor de Alphense ploeg. Bert Stenvers kwam bij een hoge bal enkele centimeters te kort en uit een corner van Jan de Jeu teisterde Cees Boevì het houtwerk. De sporadische counters van IFK werden toen nog koelbloedig opgevangen (dat werd later wel anders), want een Wim de Jong bijvoorbeeld speelde de wedstrijd van zijn leven. Hij kleefde aan de "grote" Kindvall en trok zich niets aan van zijn reputatie. Bovendien was er ook nog een Rinus Israël als laatste man, zodat doelman Cor Prook weinig gelegenheid kreeg zijn capaciteiten te tonen.

Van de lijn
Hoewel IFK zich langzaam aan de druk onttrok bleven de beste kansen voor ARC en ontsnapten de Zweden menigmaal aan een achterstand. Leif Andersson moest een kopbal van De Jeu van de doellijn halen en doelman - hij keepte voortreffelijk - Lennart Andersson moest gestrekt naar de hoek bij een kopstoot van de hardwerkende Bert Stenvers. Het bleef echter 0-0.
"ARC is een goede ploeg," vertelde Kindvall in de rust, "maar er komt nog een tweede helft." En dat had de oud-Feyenoorder goed gezien, want die tweede helft was nog maar vijf minuten oud (Rinus Israël was inmiddels al geblesseerd in de kleedkamer gebleven) of doelman Prook had al twee maal de bal uit zijn doel moeten halen.

Presentatieblaadje
Beide treffers werden door de verdediging van ARC echter op een presenteerblaadje aangeboden. De eerste keer profiteered Johnny Einarsson van een misverstand tussen De Jong en Kaptein en vervolgens strafte Kindvall een foutje van Kaptein doeltreffend af, 0-2.
Maar ARC stortte na die achterstand niet in elkaar. Het kwam zelfs terug en heroverde het initiatief. Opnieuw kwamen er kansen op een - dik verdiende - treffer. Een kopbal van Stenvers werd door de doelman bekwaam tot corner verwerkt en kort daarop claimed het publiek - terecht - een strafschop. Bij een inzet van Stenvers sloeg Roland Svensson de bal met zijn hand naar de grond, maar arbiter Gans weigerde de bal op de witte stip te leggen.

Conditie
Na een goede twintig minuten ging echter de conditie meespreken. ARC kon het hoge tempo niet helemaal bijbenen en moest in de slotfase dan ook verder terug. Doelpunten konden dan ook niet uitblijven. In de 31ste minuut knalde Ove Karlsson - nadat Prook een schot van Kindvall niet onder controle kon krijgen - nummer drie tegen de touwen en drie minuten later tilde Kindvall zelf de stand naar 0-4. Toch zou ARC nog even terug komen en hoe. De inzet werd toch nog beloond. Frans van Triest kreeg op ongeveer 25 meter van het doel de bal voor zijn rechtervoet. Onverwacht liet hij een boogschot los, dat zelfs doelman Andersson te machtig was. Een juweel van een treffer, 1-4.

Beheerst
Daarna zakte het spel diep weg. De fut was er uit en ook IFK leek genoegen te nemen met deze 1-4. Behalve Leif Andersson. Hij werd op maat bediend door uitblinker Gert Hellberg, misleidde Prook en schoot het leer beheerst in het doel, 1-5.

ARC-supporters na afloop: "Speelden zij in de competitie maar zo."

Bron: ARC-klanken: 1 mei 1965 - No. 7 - Jaargang XI