Wedstsrijden tegen BVO's


ARC - Sparta
Racing-goalie Fred Admiraal is kansloos op een inzet van voormalig


15-8-1998
Sparta walst Racing met 0-8 plat

ARC heeft zich zelden zo machteloos gevoeld

ALPHEN - Het vuur van de Amstel Cup brandt nog bij ARC. De 0-8 thuisnederlaag zaterdagavond tegen Sparta heeft het Alphense bekervlammetje weliswaar sterk afgezwakt, maar het licht van de hoop is niet gedoofd. Met de eerder geboekte 5-3 winst tegen Barendrecht op zak, is het laatste pouleduel op 26 augustus bij ADO Den Haag doorslaggevend. "D'r is een kans", zei ARC-oefenmeester Willem Berckenkamp. Optimisme dat wordt gevoed door andere bekerresultaten van hoofdklasse-amateurs tegen clubs uit de eerste divisie.

Een dergelijke zonnige vooruitblik op het duel tegen Sparta zou irreŽel zijn geweest. Daarvoor is het verschil in kwaliteit tussen de top van het amateurvoetbal en de subtop van het profvoetbal onoverbrugbaar groot. "Het zou niet logisch zijn als dat verschil er niet was", meende Berckenkamp. "De effectiviteit van het benutten van kansen, de handelingssnelheid, het op de juiste manier inspelen van de bal, het tactisch vermogen." Een opsomming waartegen ARC zich niet kan verweren. Het bekerduel tegen Sparta was op basis van deze feiten geen kwestie van een 'resultaat' neerzetten, maar van de schade beperkt te beperken. Berckenkamp greep het duel aan om zijn kampioensploeg van vorig seizoen te belonen. "De uitbetaling van wat je vorig jaar hebt bereikt", verwoordde hij het. "Dan is het logisch dat je speelt met de jongens die vorig jaar hebben meegedaan." Hij offered zijn basisoptelling evenmin op aan het sterkere Sparta; ARC speelde achterin één-op-één en voorin met drie spitsen. De Alphense aanwinsten kwamen, gezien de achterliggende gedachte, niet in actie. Edgar van Tol kampt met een blessure en Andrť Hordijk stond zaterdag "op het punt vader te worden' . Gidon Reinders Folmer speelde zijn wedstrijd in het tweede elftal. "Ik heb gezegd dat hij daaruit geen conclusies moest trekken."
Het enige nieuwe gezicht in de basis was dat van Paul Dijkman, overgekomen van Ter Leede. Opereerde Michiel Voskuilen dinsdag tegen Barendrecht nog als centrale verdediger, eergisteren vervulde Dijkman de vacature Henk Langemaat. Rob Koster, die twee weken geleden deze positie innam, fungeerde tegen de Rotterdamse profs als linkervleugelverdediger. Berckenkamp laat zich nog niet uit over wie in de eerste competitiewedstrijd, op 5 september thuis tegen Capelle, naast Maurice Balkhoven in het hart van de verdediging wordt opgesteld. Gezien de steeds wisselende invulling van de nummer 4-positie, lijkt het erop dat de Goudse oefenmeester nog geen voorkeur heeft. Pas na het trainingskamp komende weekeinde wil hij duidelijkheid scheppen. Maar ook daarna houdt hij nog een slag om de arm: "Vanaf volgende week ga ik naar een vast team toewerken."

ARC voetbalde de beginfase van zijn 'sportieve beloning' in het tempo van Sparta en creŽerde in de tiende minuut zelfs de eerste kans van de wedstrijd. Na een storing in de communicatie tussen de Spartanen Mourad en Dennis Krijgsman, kon Remco Blok uitbreken. De Alphense aanval strandde, mede omdat Blok vergat Fabian Gelderblom aan te spleen. Na ruim een kwartier voerde Sparta het tempo op en maakte een einde aan de doelpuntloosheid. Binnen twee minuten was het 0-2. Mourad schoot van dichtbij de openingstreffer achter Fred Admiraal, nadaat de ARC-doelman een vrije trap van zijn borst had laten springen. Niet het enige schoonheidsfoutje waarop Admiraal te betrappen viel. Arjan van der Laan verdubbelde de score op aangeven van Sparta's nieuwe spits Erik Tammer. Bij rust was de voorsprong gegroeid tot 0-4. Verdediger Kew Jaliens zorgde na een half uur voor het derde doelpunt, terwijl Tammer tien minuten later, op aangeven van Mourad, de 0-4 binnen tikte. Kort voor het rustsignaal mikte Dave van der Meer een vrije trap nog op de Alphense dwarsligger. Arthur van Orssagen verijdelde het gevaar van inlopende Spartanen door de bal tot hoekschop te verwerken.

De wedstijd was allang gespeeld, beseften de ARCíers. 'Probeer dit vast te houden en een goal te maken', luidde de boodschap van Berckenkamp voor aanvang van de tweede helft. Ruud Bos kreeg in de eerste tien minuten twee kansen het 'meegepikte' doelpunt te scoren. Bij zijn eerste poging haalde John Nieuwenburg de inzet van de Alphense topscorer van de doellijn. Bos was bij de hoekschop van Balkhoven vrijgelaten bij de tweede paal. Kon Bos zich hierbij nog beroepen op pech, de tweede doelpoging hielp hij echter zelf om zeep. Vrij voor het doel van Roland Jansen en van de linkerkant aangespeeld door Ard Blok, liet hij de bal van zijn voet springen.
Meer vrijheden stond Sparta niet toe. De Rotterdammers schroefden het tempo weer op met nog eens vier treffers als gevolg. Tammer maakte de 0-5, Krijgsman de 0-6 en 0-8, en Van der Meer nam de 0-7 voor zijn rekening. Helemaal aan het einde van het duel kreeg ARC zijn laatste mogelijkheid om tegen te scoren. Balkhoven schoot een vrije trap vanaf zoín twintig meter richting de kruising, maar Jansen voorkwam dat bal en net met elkaar in aanraking kwamen.

De Alphense beker ogen zijn nu gericht op de confrontatie met ADO Den Haag. In theorie verliest ARC die, maar dit weekeinde bleken theorie en praktijk niet altijd parallel te lopen. Cijfers die ARC niet bij voorbaat kansloos maken in Den Haag. Voor het bereiken van de volgende bekerronde is een overwinning nodig. "Waarom zou het niet kunnen", hield Berckenkamp het Alphense bekervlammetje brandende.