Wedstsrijden tegen BVO's


ARC - RKC (0-5)
René van Meggelen probeert met een sliding de voorzet te verijdelen.


28-7-1999
ARC bijt spits af met een eervolle nederlaag: 0-4


ALPHEN AAN DEN RIJN - De uitslag deed hem weinig. Desalniettemin kon Willem Berckenkamp tevreden zijn. Amper twee trainingen achter de rug en slechts met 0-4 verliezen van een profclub: daar kan je als trainer van pakweg anderhalf dozijn goedwillende amateurs mee aankomen tegen een club uit de hoogste divisie van het betaalde voetbal. Ook al heet de tegenstander RKC, het lelijke eendje uit Waalwijk dat er de laatste jaren een sport van lijkt te maken om pas in de nacompetitie zich veilig te spelen. Voor het derde opeenvolgende jaar stelde RKC op de valreep wéér een seizoen - het twaalfde inmiddels - in de eredivisie veilig.

Als het verre van productieve voetbal in de vriendschappelijke wedstrijd tegen ARC een graadmeter is voor wat de komende maanden staat te gebeuren, ontsnappen de Waalwijkers wederom niet aan degradatievoetbal. Zaterdag een kansloze nederlaag (4-0) tegen Hapoel Tel Aviv, gisteravond een weinig tot de verbeelding sprekende overwinning op ARC: de uitslagen van de meest recente duels in de voorbereiding op het seizoen 1999/2000 geven de Waalwijkse supporters nog weinig redden tot optimisme.
Voor ARC lagen de kaarten anders. De ontmoeting met de profs was de eerste van een reeks duels tegen gelijkwaardige dan wel (veel) sterker geachte opponenten. Komende zaterdag treedt de Alphense zaterdag-hoofdklasser voor de Amstelcup aan tegen eredivisionist Sparta. Nadien volgen nog bekerduels tegen eerstedivisionist ADO Den Haag (10 augustus) en zondaghoofdklasser TONEGIDO (25 augustus). Een programma om als amateurvereniging jaloers op te zijn. Wat nu eigenlijk de waarde van dergelijke wedstrijden is in dit nog vroege stadium van de voorbereiding op een nieuw seizoen kon Willem Berckenkamp niet helemaal zeggen. "RKC heeft er enkele weken op zitten, wij pas twee trainingen. Wat de uitslag ook geworden was vanavond, het zegt me niets. Wat moet ik ermee? Een groot aantal jongens is nog op vakantie. De meesten daarvan zijn pas maandag terug." Acht potentiकle basisspelers (Maurice Balkhoven, Ard Blok, Remco Blok, Gerben Drost, Lodewijk Drost, Gidon Reinders Folmer, Michiel Voskuilen, Fabian Gelderblom) lieten gisteren verstek gaan op sportpark Zegersloot. De 17 spelers die wel in actie kwamen hadden hun handen vol aan RKC, dat aanvankelijk uit leek op een fikse score. Na drie minuten tekende Rick Hoogendorp voor de openingstreffer, amper zes minuten later verdubbelde Ron Heesakkers de score. Daar zou het, behoudens de 0-3 van Hoogendorp halverwege de eerste helft, bij blijven voor rust. ARC weerde zich knap en had daarbij het geluk dat de bezoekers zich geen raad wisten met het veldoverwicht en de daaruit voortvloeiende kansen. Fred Admiraal, die na rust werd afgelost door tweede keeper Raymond Lagerweij, moest weliswaar enkele keren redding brengen, maar kwam verder nauwelijks in problemen.

Behalve Lagerweij verschenen na rust nog vijf nieuwe gezichten in het veld. Met het inbrengen van William Burnama, Dennis Ederveen, Stefan Schaafsma, Erik Streefland en de van FC Utrecht overgekomen Youri Schouten boette ARC weliswaar aan kwaliteit in: profiteren kon RKC echter niet. De vorig seizoen tussentijds van Lecce overgenomen Dejan Govedarica gaf de Alphense defensie vier minuten na rust voor de vierde keer het nakijken. Daarna was de koek definitief op.