Wedstsrijden tegen BVO's


ARC - Feyenoord (0-2)
Jean Paul Van Gastel, in duel met Michel Voskuilen, was een van de weinige Feyenoorders die er tegen ARC nog zin in hadden.


26-1-1999
Krappe winst in Alphen aan den Rijn op ARC: 0-2
Feyenoord is niet vooruit te branden


ALPHEN - Even leek het zo gezapige duel tussen de amateurs van ARC en de profs van Feyenoord een grimmig karakter te krijgen. Feyenoord doelman Edwin Zoetebier greep op het sportpark Zegersloot naar zijn hoofd nadat iets uit het publiek was gegooid. De toeschouwers hadden hun mening al klaar: zelfs simpele oefenwedstrijden kennen geen rustig verloop meer.
Maar het oordeel kwam iets te voorbarig. Het 'projectiel' bleek een jojo te zijn die uit de handen van een 11-jarig jongetje was 'gegleden'. De jeugdige ARC-supporter kwam er met een schrobbering vanaf en moest in de kleedkamer zijn excuses aanbieden aan Zoetebier.
Feyenoord-trainer Leo Beenhakker, die zich de laatste tijd vaker druk heeft gemaakt om de randverschijnselen, kon het wel waarderen. Hij vond het knap dat de jongen naar het hol van de leeuw was gekomen. Evenals Beenhakker maakte bijna niemand zich druk om het incident. Ook ARC-voorzitter Cees Boot niet. "Dit gaat keurig de doofpot in, maar voor hetzelfde geld vliegt wel de vlam in de pan." Toch was de stemming in Alphen aan den Rijn daarvoor te gezapig. Het lamlendige spel van Feyenoord had klaarblijkelijk een nadelige werking op de stemming op de tribune, want van de ongeveer drieduizend toeschouwers liet alleen 'vakkie A' zich nu en en dan horen.
Uitgeweken naar de lange staantribune zongen ze al snel na het beginsignaal: 'Het is stil aan de overkant'. En de Feyenoord-supporters? Die hielden zich veelal ledig met vloeken en tieren, want er klopte weer weinig van aan Rotterdamse kant. "We gaan volgende week maar naar AZ om naar Obiku te kijken", was opnieuw de duurste aankoop van Feyenoord ooit, Julio Cruz, het middelpunt van de spot. De Argentijn had er niet al te veel zin in, maar dat kon van meerdere Feyenoorders gezegd worden. En zo kon het dus gebeuren dat de amateurs van ARC de profs gemakkelijk konden bijbenen. Pas na negentien minuten spelen hoefde doelman Fred Admiraal voor de eerste keer serieus redding te brengen op een schot van Jean Paul van Gastel. Enkele minuten later keerde hij een inzet van Kees van Wonderen. Pas tien minuten voor rust gaf de keeper zich gewonnen. Een slappe inzet van Julio Cruz werd door Wim Westenberg, die later nog driemaal op de lijn zou redden, van richting veranderd. Op slag van rust testte Igor Korneev nog de stevigheid van de lat.

Fabian Gelderblom kreeg pas na rust de eerste serieuze mogelijkheid voor ARC. Uit de draai schoot hij echter voorlangs. Remco Blok was met het hoofd dicht bij de gelijkmaker na een mooie voorzet van Michel Bloemheuvel. Het waren de schaarse momenten waarop het publiek de verkleumde handen enigszins warm kon klappen.
Twintig minuten voor tijd scoorde Cruz voor de tweede maal na goed doorgaan van Tininho. De daarop volgende misers van Robin Nelisse, Thomas Buffel en Cruz pasten weer volledig in het beeld van de wedstrijd. Omdat Feyenoord naliet ARC de duimschroeven aan te draaien, kon trainer Willem Berckenkamp terecht concluderen dat hij 'tevreden was'. "Wij hebben lekker gespeeld. Het inspelen, het kaatsen, het ging allemaal prima." Na de verliespartijen tegen Ajax (0-6), AZ (0-7), Sparta (0-8) en ADO Den Haag (0-3) leed zijn ploeg dit seizoen de kleinste nederlaag tegen een profclub. En dat terwijl Feyenoord door de speaker hoopvol werd aangekondigd als 'de nieuwe landskampioen'. Op de Zegersloot viel daar weinig van te merken.

ARC - Feyenoord: 36. Julio Cruz 0-1, 70. Julio Cruz 0-2.
Scheidsrechter: J. de Jong. Toeschouwers: 3000.
Opstellingen:
ARC: Admiraal (45 Boonstoppel); Van Meggelen, Balkhoven, Jansen (60 Dijkman), P. Bloemheuvel (60 Voskuilen); A. Blok, Westenberg, Hordijk (80 Jansen); Gelderblom (60 Koster), R. Blok (70 Van Orssagen), Reinders Folmer (60 M. Bloemheuvel).
Feyenoord: Zoetebier, Van Gobbel, Van Wonderen, Konterman, Tininho (80 Pinas); Van Gastel, Paauwe, Cairo (60 Graff); Korneev (60 Buffel), Cruz (80 Allach), Vos (60 Nelisse).