Wedstsrijden tegen BVO's


ARC - Ajax (0-6)


12-7-1997
Vrolijke voetbalhappening op zonovergoten Zegersloot

ARC en Ajax zweten in hun nieuwe jas


Alphen aan den Rijn - Ruim achtduizend mensen kwamen zaterdagmiddag op de eerste oefenwedstrijd van ARC af. Dat was niet zo vreemd, want de tegenstander heette Ajax. De "godenzonen" kwamen langzaam op gang en na anderhalf uur stond er (slechts) 0-6 op het scorebord. En dat was geflatteerd, want van de zes treffers waren er zeker twee cadeautjes.

Het merendeel van het publiek had vrede met de uitslag, al was duidelijk dat AJAX, zonder de broertjes De Boer en Jari Litmanen, weinig zin had om de dubbele cijfers te halen. Soms werd de bal obligaat rondgespeeld en leek het alsof er competitiepunten moesten worden veiliggesteld. ARC hield goed stand, maar was zelden gevaarlijk. Met uitzondering van het eerste kwartier na rust kwamen de gastheren nauwlijks op de vijandelijke helft.

Zonder zich in te graven weigerde ARC in het Ajax-mes te lopen en speelde eigenlijk maar met één spits, Marc Meijering. Die maakte het de "Amsterdamse" achterhoede af en toe knap lastig, maar ontsnapte niet aan een wissel halverwege. Toch was het, ondanks de hoge temperaturen, zeker geen onaantrekkelijk duel en kregen de fans de kans om alle aanwinsten, zowel bij de thuisploeg als bij de gasten, aan het werk te zien.

Niet bijhouden
Zelfs de trouwste Ajax-supporters kunnen het niet meer bijhouden, nu er tien aanwinsten uit alle windstreken aan de selectie zijn toegevoegd. Naarstig werd er bij gelijkgestemden ge´nformeerd en in programmaboekjes gekeken. De nieuwe Georgische spits Shota Arveladze kreeg als bijnaam Mr. Bean. Hij schutterde vaak navenant. Op grond van het aantal verschillende nationaliteiten heeft Ajax onbetwist een "wereldelftal" en de tolk krijgt weinig kans om snipperdagen op te nemen.


Van een ingespeeld elftal kon zaterdag nog geen sprake zijn, noch bij Ajax, noch bij ARC. Een misverstand in de Ajax-defensie bracht Marc Meijering al snel in kansrijke positie. Meijering dacht dat Fabian Gelderblom er beter voorstond. Dat klopte, maar in zijn haast om voor de sensationele openingstreffer te zorgen, raakte de oud-Spartaan het leer maar half. De leuke opsteker bleef dus uit.

Visitekaartje
In de derde minuut gaf de sterk spelende Sunday Oliseh, wiens dieptepasses Ronald Koeman bijna doen verbleken, zijn visitekaartje af. De zoveelste Afrikaanse aanwinst van Ajax liet vanaf zo'n dertig meter een streep vertrekken die door keeper Ralph Boonstoppel ternauwernood over de lat kon worden gewerkt. Boonstoppel mocht voor rust het ARC-doel verdedigen, maar de Racing is er inmiddels in geslaagd nog een keeper aan de selectie toe te voegen. Dat was na het (late) vertrek van Remco Tuinenburg geen overbodige luxe. Bij Volendam werd de 28-jarige Fred Admiraal weggelokt. Die zal het nog moeilijk krijgen, want Boonstoppel, afkomstig van Be Fair, stond zeker niet slecht te keepen. In de zesde minuut kwam hij met de schrik vrij toen Arveladze Rob Koster aftroefde na een verre uittrap van Edwin van der Sar. Arveladze bediende Martijn Reuser. Die had zelfs nog met zijn chocoladebeen kunnen scoren, maar koos voor zijn "goede" been en schoot jammerlijk over. Morten Olsen bleef Scandinavisch koel.

Buitelingen
Vervolgens duurde het zo'n tien minuten voordat er weer een scoringskans kwam. De technisch vaardige ARC-defensie speelde geconcentreerd en alleen Tijani Babangida zorgde met de vele onnodige buitelingen voor vertier. De Pool Andrzej Rudy (Frank de Boer zat in burger op de door handtekeningenjagers belaagde Ajax-bank, waar zich een slordige 50 miljoen aan transferwaarde bevond) doorbrak met een solo die hij afrondde met een schot op de vuisten van Ralph Boonstoppel. De nieuwe poging van Oliseh ging net naast, waarna op de tribune de hoop werd uitgesproken dat hij wellicht op zondagen meer geluk heeft. Dat geluk had Peter Hoekstra wel in de 21e minuut, want hij mocht de score openen. Daar had hij wel de hulp van ARC-aanvoerder Johan Boer voor nodig. Die speelde te hoog terug op Boonstoppel, die de bal in een wanhoopspoging (hij wilde geen hands maken) zijn hoofd liet schampen. Eerst voorkwam de lat een eigen doelpunt en vervolgens was Hoekstra er als de kippen bij om 0-1 aan te tekenen.

Combinatie
Een fraaie combinatie tussen Dani, Babangida en Arveladze leverde enige minuten later geen 0-2 op, omdat de Georgiër verzaakte. Dani wilde het daarna te mooi doen. Zijn fluwelen "stift" ging net over de lat. In de 27e minuut schrok Ajax even, Marc Meijering, die weer zeer ijverig was, rook de gelijkmaker, maar trof uit een moeilijke hoek een van de betere keepers van de wereld. Arveladze had een minuut later opnieuw problemen om het net te vinden. Eerst redde Boonstoppel en de rebound werd ongeconcentreerd naast geknald. Toen Peter Hoekstra even later van links strak en halfhoog voorzette, probeerde "Mr. Bean" het bij de eerste paal met een snoekduik. Ook dat was geen succes. Een kopbal van Rudy was wel gevaarlijk, maar dan voor Edwin van der Sar, die bijna door zijn eigen laatste man werd verrast. Na mislukte pogingen van Dani en opnieuw Arveladze viel in de 36e minuut de tweede Ajax-treffer. Peter Hoekstra zette na een solo van Dani vanaf de achterlijn voor en Arveladze rondde met het hoofd af. Rob Koster voorkwam daarna op de doellijn een treffer van Babangida, maar voor het rustsignaal klonk, werd het met hulp van Koster toch nog 0-3. Hij werkte een vrije trap van Dani in eigen doel.

In de rust vond in beide kleedkamers een ware volksverhuizing plaats en er verschenen bijna twee compleet nieuwe elftallen op de mat.

Op het veld had de organisatie tijdens de theepauze de grootste moeite om de opdringerige handtekeningenjagers te weren.

Minder leuk
De tweede helft was minder leuk dan de eerste, mede door het grote aantal mutaties. Een van de nieuwe Ajax-gezichten, Benedict McCarthy, verprutste twee kansen en het nieuwe idool Michael Laudrup had het vizier nog niet op scherp staan. Michel Voskuilen stak Ajax de helpende hand toe door Juan binnen de beruchte lijnen te vloeren. Dani liet Fred Admiraal kansloos: 0-4. De 0-5 van Peter Hoekstra bleef uit omdat hij net op tijd een nuttig duwtje kreeg. Een lob van Laudrup bleef ook zonder gevolgen, omdat twee Ajacieden elkaar in de weg liepen. Pas in de 82e minuut werd er weer gescoord. Peter Hoekstra schoot met links langs de vergeefs graaiende handen van Fred Admiraal. Een foutje van de oud-Volendammer had in de 85e minuut ook nog de zesde en laatste Ajax-treffer tot gevolg, die op naam van Richard Witschge kwam.
De schaarse keren dat er na rust ARC'ers in de buurt van Fred Grim verschenen, gierden de zenuwen te veel door de kelen en bleef succes uit.

Overspoeld
Na het laatste fluitsignaal werd het speelveld overspoeld door fans en probeerden de Ajax-spelers zo snel mogelijk ongeschonden de kleedkamer te bereiken. Vele kladblokken bleven angstvallig leeg. Enkele jeugdige "bofkonten" mochten het daarna in de VIP-tent op het handbalveld in alle rust opnieuw proberen. Daar liep ook de ARC-penningmeester een vorkje mee te prikken. Met ruim achtduizend toeschouwers zal hij tevreden zijn. Net als de rest van de organisatie, die terug kan kijken op een zeer geslaagd voetbalfestijn.

Bron: Het Witte Weekblad, 12 juli 1997