Wedstsrijden tegen BVO's


ARC - PSV (1-4)
René van Meggelen tracht de bal te ontfutselen van PSV'er Eidur Gudjohnsen. Johan Boer (rechts) kijkt toe.


10-8-1995


ALPHEN - ARC heeft zich gisteravond niet af laten slachten door PSV. De schade bleef, mede doordat trainer Frans Koenen had besloten het accent op de verdediging te leggen, beperkt tot 1-4. De van GVVV gekomen oefenmeester had lering getrokken uit de ontmoeting met FC Den Haag en keek tevreden terug op het treffen met PSV. "Het was vandaag tenminste geen gatenkaas", was zijn conclusie. De gele kaart die de gefrustreerde Peter Hoekstra halverwege de eerste helft opliep, gaf aan dat ARC zich kranig verweerde tegen de duur betaalde profs. Van éénrichtingsverkeer was beslist geen sprake. Na de 1-2 van René Lammers, een van richting veranderde vrije schop, kreeg PSV het zelfs heel even moeilijk.
Maar het belangrijkste vond Koenen dat zijn defensie niet wankelde. "De verdediging is de basis van ons spel. Daar moet het goed zitten."
De speaker was gisteravond nog niet uitgesproken of Remco Tuinenburg kon de bal al uit zijn doel rapen. Een pass van Hoekstra bereikte Gregory Playfair, wiens eerste balcontact meteen een doelpunt opleverde: 0-1. Acht minuten later viel het tweede Eindhovense doelpunt. Uit een vrije trap in de 'zestien' knalde Wim Jonk de bal in het dak van het doel: 0-2. Over de directe vrije schop die daar aan voorafging, maakte met name Tuinenburg zich erg kwaad. "Tja, ik krijg die bal een halve meter boven me van een eigen speler aangespeeld. Wat kan ik anders doen dan die bal te vangen? Ja, koppen, zei de scheidsrechter. Wat een onzin. Het was absoluut niet de bedoeling om de bal terug te spelen op mij."
Een minuut na de tweede tegentreffer kwam ARC voor de eerste keer gevaarlijk voor het doel van Stanley Menzo. John van der Meer zette met een schaarbeweging Chris van der Weerden op het verkeerde been, maar zijn schot was te zacht om Menzo daadwerkelijk te verontrusten. Halverwege de eerste helft besloot coach Dick Advocaat om Wim Jonk uit het veld te halen. Daarmee verdween de laatste publiekstrekker van het veld, want Jan Wouters, Philip Cocu en Luc Nilis werd gisteren rust gegund. De geblesseerde Ronaldo was zelfs helemaal niet te bekennen op sportpark Zegersloot.
Tegen de tweede keus van PSV voelde ARC dat er meer in het vat zat dan alleen opvangen van de Eindhovense aanvalsgolven. ARC was, zoals je dat vaak ziet als profs tegen amateurs spleen, niet lief voor PSV. "Wij hebben natuurlijk best redelijke spelers", wist Remco Tuinenburg, die na een jaartje AZ terug is op het oude nest. "Natuurlijk is dat even balen, maar gelukkig heeft ARC ambities om hoog in de eerste klasse te spelen. Ik wil op m'n vijfendertigste niet tegen m'n kinderen zeggen dat ik vijftien jaar lang degradatievoetbal in de eerste klasse heb gespeeld."
Tuinenburg, die een transfer naar FC Zwolle op het laatste moment zag afketsen, werd na de rust vervangen door de jeugdige Sander Pieterse. Ook Marco Dijkhuizen en Marcel de Jong verlieten het toneel. Hun vervangers waren Fred van der Veldt en Arjan van Harselaar. Henk Langemaat was nog op vakantie, terwijl Stanley Macnack nog licht geblesseerd was. Marco Parinussa ontbrak wegens privé-omstandigheden. ARC beschikt echter over een uitermate ruime selectie. "Misschien wel te groot", zei Koenen, die de keuze kan maken uit zo'n achttien gelijkwaardige spelers. "Daarin zit veel technisch begaafde spelers. Maar het belangrijkste is dat het verdedigend aspect in orde is. Dat zal best eens indruisen tegen de natuur van sommige spelers, die gewend ware nom altijd naar voren te kijken. Wat deze ploeg nodig heeft is speldicipline." De tweede helft lukte het ARC ook, waarin vrijwel elke oefentegenstander van PSV slaagt, namelijk scoren. De Eindhovenaren waren wat laks in het opstellen van een muurtje en de vrije trap van Ren Lammers zeilde in de 49e minuut via een PSV'er het doel in. In de slotfase schoten Gudjohnsen en Van der Weerden de stand nog naar een aanvaardbare hoogte: 1-4. Na PSV wil het bestuur van de Alphense Racing Club volgend jaar een buitenlandse topper naar Zegersloot halen. Bestuurslid Cees Boot denkt aan AC Milan, Arsenal of Barcelona. Voor wedstrijdmakelaar Bob Maaskant is echter alleen de club van Johan Cruijff een reele optie. "Maar dan moet n Cruijff er nog trainer zijn n ze moeten in de buurt zitten. Want Cruijff wil in principe niet verder reizen dan tachtig kilometer voor een oefenduel. Maar ik zal mn best doen voor ARC."