Wedstsrijden tegen BVO's


ARC - Sparta (0-6)
Frank Bloemheuvel (rechts) in duel met ex-ARC'er Arjan van der Laan, die ook éénmaal scoorde.


3-8-1993
Alphense spits scoort drie keer voor Sparta

Dennis Krijgsman lonkt naar basisplaats

ALPHEN AAN DEN RIJN - Dennis Krijgsman voorspelde het voor de wedstrijd al: "Sparta krijgt het moeilijk met ARC. Een overwinning zou het niet worden voor zijn oude club, maar, zo wilde hij doen geloven, de schade blijft beperkt". Hij kreeg gelijk. Gedeeltelijk, want de cijfers logen er uiteindelijk niet om: 0-6 in het voordeel van de Spartanen. De wijze waarop de thuisploeg echter tegenstand bood, was alleszins acceptabel. ARC wilde meewerken aan een leuke wedstrijd op het complex van gelegenheidsgastheer VV Alphen, wenste niet met elf man voor de 'pot' te hangen en creëerde zowaar nog enkele aardige scoringskansen. En dat was vorig jaar tegen Feyenoord wel anders.

Avontuur
Voor Krijgsman betekende het onderonsje met ARC, evenals voor Arjan van der Laan, een hernieuwde kennismaking met ARC, de club waar het tweetal jarenlang furore maakte. Twee jaar geleden zocht de rozige spits het avontuur bij Vitesse, terwijl de Nieuwkoopse middenvelder een seizoen later zijn geluk ging beproeven bij Sparta. Zijn flirt met de subtopper werd voor Dennis Krijgsman niet wat hij er van verwacht had. "Het eerste seizoen speelde ik weinig tot niet, maar goed, dat moest ook een leerjaar worden. Afgelopen jaar daarentegen zou het gebeuren, dacht ik, maar dat ging mooi niet door. Vitesse had spitsen in overvloed, wat ertoe leidde dat voor mij slechts een plaats op de bank was weggelegd."
De Alphenaar in Arnhemse dienst voelde zich op Monnikenhuize allerminst happy. Wat dat betreft kwam de belangstelling van Sparta, nadat Helmond inmiddels had afgehaakt, als een geschenk uit de hemel. "Eerlijk gezegd heb ik niet het idee dat Sparta me heeft gehuurd om een heel seizoen op de bank plaats te nemen. Nee, ik denk dat ik zelfs grote kans op een basisplaats maak. Met Dennis de Nooijer in de spits bijvoorbeeld. Dat liep in de oefenwedstrijden ook al lekker."

Enkelblessure
De pech blijft Krijgsman echter achtervolgen. Nadat de kersverse Spartaan, goed voor 38 officiële wedstrijden in ARC 1, in één van de eerste oefenduels tegen het Zeeuwse regio-elftal (1-5) tweemaal trefzeker was geweest, liep hij anderhalve week geleden in het onderonsje met vierdeklasser Hoofdplaat een enkelblessure op. "Het zou eens niet zo zijn", klinkt het zuchtend. "Loopt het een keer lekker, krijg je dat weer." Gisteravond maakte hij tegen ARC weer zijn opwachting. En hoe. Met drie treffers nam hij de helft van de Rotterdamse productie voor zijn rekening en verzuimde hij de score met minimaal twee doelpunten te vergroten. Het zou teveel van het goede zijn geweest voor ARC, dat bij vlagen knappe combinaties uit de hoed toverde. En dat was vorig jaar, toen met puur werkvoetbal uiteindelijk degradatie werd voorkomen, wel anders. Wim van Zwam lijkt het komend seizoen over een andere boeg te gooien: aanvallender, aantrekkelijk en, belangrijker nog, doeltreffender. Wat dat betreft heeft de Bleiswijkse oefenmeester keuze genoeg gezien het arsenaal spitsen dat momenteel deel uitmaakt van zijn selectie.

Verzwakt
Zonder de afwezige René Lammers, Johan Boer, John van der Meer, Sander Dijkman, Rob Koster en de van WVC overgekomen Herbert Hork, wist het 'verzwakte' ARC zich met name voor rust knap staande te houden tegen Sparta, dat slechts met een 0-1 voorsprong (Dennis Krijgsman) mocht rusten. De Rotterdammers hadden op dat moment zo'n negen kansen om zeep geholpen, tegen twee (Peter Taalman en Robin Leunissen) aan Alphense zijde.
Sparta zou pas na rust zijn ware gezicht laten zien. Nadat invaller Jacques Key oog in oog met Edward Metgod had gefaald, vergrootte Krijgsman binnen twee minuten zijn 'marktwaarde' met nog eens twee treffers: 0-3. Zijn voorbeeld werd gevolgd door Ron van den Berg, aly Dia en Arjan van der Laan, gisteravond door trainer Han Berger op de linkervleugel geposteerd. Voor de Nieuwkoper was het de tweede keer dat hij in de roodwitte kleuren van Sparta aantrad tegen de Alphense Racing Club. Ditmaal als linkerspits, terwijl hij zelf meer de rechterkant ambieert. Te klagen heeft hij allerminst, want waar het seizoen '92/'93 nog een leerjaar betrof, lijkt ook voor Van der Laan komend jaar een basisplaats te zijn weggelegd.

Snelle man
Het deed de 23-jarige Nieuwkoper deugt weer in de beginopstelling te mogen starten. "Afgelopen seizoen stond ik in officiële wedstrijden vijf keer in de basis en mocht ik negen keer invallen. Dit jaar hoop ik op een vaste positie. Inderdaad, op rechts. Daar heeft de trainer een snelle man nodig." Zelf denkt Arjan van der Laan, nog altijd werkzaam op het gemeentehuis in Nieuwkoop, goede kans te maken op een plaatsje langs de zijlijn. "En dan Dennis Krijgsman in de spits met Dennis de Nooijer, dat liep best", geeft hij zijn voorkeur prijs.
Op welke 'paarden' Wim van Zwam komend seizoen wed, blijft vooralsnog een vraagteken. Routiniers als Jan Wouters, René Lammers, Ard Hoogendoorn en Remco Tuinenburg lijken welhaast zeker van een vaste stek, maar voelen de hete adem van nieuwelingen als Ruud Bos, Albert Kooy, Marco van Arnhem, Rody van der Vlist en Peter Taalman in de nek.