Wedstsrijden tegen BVO's


ARC - Sparta (1-8)
Arjan van der Laan, hier in duel met Ed Laros, kwam tegen zijn oude ploeg niet tot scoren.


19-9-1992
Sparta leeft zich uit bij ARC


ALPHEN AAN DEN RIJN - Weken geleden had Feyenoord-trainer Willem van Hanegem geen goed woord over voor de manier waarop ARC zijn team had bestreden. De Rotterdammers wisten zich geen raad met de puur defensieve instelling van de rood-zwarten en de schade bleef voor de Alphenaren beperkt tot 0-2. Sparta-coach Rob Jacobs was zaterdag vol lof over ARC. "Een symphatieke tegenstander", oordeelde hij. Niet zo vreemd. De door de absentie van een handvol basisspelers flink verzwakte Racing koos moedig voor de aanval en bood daarmee de Spartanen de ruimte om zich heerlijk uit te leven: 1-8. Jacobs sprak in zijn nababbel dan ook van een 'nuttige oefenwedstrijd'. Tot zijn grote genoegen zag hij zijn pupillen, die in de eerste vijf competitiewedstrijden slechts één doelpunt produceerden, er eindelijk weer eens flink op los scoren - "Goed voor het zelfvertrouwen" - en bovendien was de Rotterdamse oefenmeester in z'n sas met de rentree van Gerard de Nooijer, Gerald Sandel en Elden de Getrouwe, die na blessures voor het eerst weer in wedstrijdverband opdraafden. Ook over ex- ARC-speler Arjan van der Laan, die tegen z'n oude club negentig minuten vol maakte, was Jacobs zeer te spreken. "Arjan heeft al aan het eerste geroken. Hij heeft al in de basis gestaan en is al een paar keer ingevallen. Hij moet nog wennen aan het hogere tempo en aan de fysieke hardheid. Dat is een proces dat hij door moet maken. Maar het gaat goed met hem. Arjan is een speler die met allebei zijn benen kan voetballen. Waar vind je die nog?"

ARC-trainer Aad Koren was minder tevreden. Hij wilde zijn elftal niet net als tegen Feyenoord louter verdedigend laten spelen ("voor vijfduizend toeschouwers wil je niet afgaan"), maar de uitslag die tegen Sparta op het bord verscheen zat hem toch ook niet lekker. De afwezigheid van de gekwetste verdedigers Jan Wouters, Ard Hoogendoorn en Walter van der Weiden had volgens hem veel met de monsterscore te maken. "Achterin misten we drie vaste krachten. Dat breekt je dan op. Daarnaast gingen we in de fout doordat we in opbouwsituaties balverlies leden, terwijl er te veel spelers voor de bal waren. In plaats van een vrije verdediger over, kwamen we zo een verdediger te kort. Er ontstonden te veel gaten.
En daar wist Sparta, zonder Metgod, Valke en Van den Berg, wel raad mee. Halverwege leidden de roodwitten dan ook al met 0-4. De sterke Tom van Mol (ex-PSV), uitblinker Edwin Vurens (penalty) en spits Zë Rodriques (2x) voor de ruststand. Nadat Jacques Key met een prachtige treffer de marge had verkleind, leidde Vurens zijn ploeg naar 1-8. Goals van De Getrrouwe en Helder bereidde hij voor en de laatste twee - een prachtige volley en een heerlijk stiffie - nam hij zelf voor zijn rekening. Genoeg te genieten dus op Zegersloot. Met name voor Jacobs.