Wedstsrijden tegen BVO's


ARC - Feyenoord (0-2)
Feyenoords nieuwste spits Mike Obiku torent hoog boven Frank Bloemheuvel van ARC uit. De Nigeriaan zou het net echter niet weten te vinden.


5-8-1992
Racing houdt schade beperkt; 0-2

Feyenoord swingt niet


Willem van Hanegem, de nieuwe trainer van de Rotterdammers, zei weinig waarde te hechten aan de matige vertoning van zijn team. "Dit was natuurlijk geen lekkere wedstrijd, maar dat krijg je als de tegenpartij niet probeert te voetballen. Dan wordt het altijd moeilijk. In de eredivisie heb je ook wel eens ploegen die negatief spleen, maar dit was extreem. Zij speelden met een soort dubbele dekking aan de zijkanten en in het centrum. Een 9-1 systeem, geloof ik. Allemaal achterin en één spits. Ik zou er geen plezier in hebben om zo te voetballen. Ik snap het ook niet dat ze zo spleen. Tegen ons hoeven die jongens niet te presteren. Dat moeten ze in hun eigen klasse doen." Het gebrek aan scherpte dat Feyenoord op Zegersloot (3500 toeschouwers) demonstreerde was volgens Van Hanegem vooral een mentale kwestie. "'s-Middags wordt er keihard getraind en 's-avonds moeten ze weer tegen een amateurclub."

Dat de ene amateurclub de andere niet is, moet de Feyenoorders gisteren wel duidelijk zijn geworden. De formatie van technisch directeur Wim Jansen en trainer Willem van Hanegem grossierde tot nu toe in monsterzeges, maar ARC had weinig trek in een enorm pak slaag. Op papier acteerde de Racing in een 4-4-2 opstelling, maar in de praktijk kwam daar weinig van terecht. Alleen nieuweling Martin van der Plas was voorin te vinden. De rest beperkte zich voornamelijk tot verdedigen.

Toch vond ARC-coach Aad Koren dat zijn ploeg niet negatief had gespeeld. "Dat wij een afwachtende houding aannemen is voorspelbaar, al was ik aanvankelijk trouwens van plan om met drie spitsen te spleen. Maar doordat Key en Koster geblesseerd zijn afgehaakt, moest ik terug naar twee aanvallers. Kijk, Feyenoord moet natuurlijk het spel maken en afstand nemen. Dat hoeven wij ze niet in de schoot te werpen. We hebben geprobeerd om op de eigen helft hun circulatievoetbal te onderbreken. Als we dat eerder doen, op hun helft, wordt je natuurlijk weggespeeld." Het alleen in een hele reeks matige voorzetten van Blinker en Taument resulterende combinatiespel van Feyenoord kon de defensief sterke Racing niet verontrusten, al hadden de Alphenaren de mazzel dat arbiter De Jong hen goed gezind was. De scheidsrechter uit Noorden had op z'n minst de bal éénmaal op de stip moeten leggen. Er waren wat twijfelgevallen, maar op het neerleggen van de in de oefencampagne flink scorende Fräser door Bloemheuvel had beslist een penalty moeten volgen. Nu dat niet gebeurde kon ARC de nul blijven koesteren. Dat lukte bijna een uur lang. Toen vond Feyenoord eindelijk een gaatje. Tauments voorzet werd door Metgod doorgekopt, waarna Fräser van dichtbij met een volley raakschoot: 0-1.
De Rotterdammers waren opgelucht en tikten daarna de bal als in een trainingspotje naar elkaar over. Zonder aanvallende bedoelingen. Van Hanegem "Dat hadden we in de rust afgesproken. Zij wilden niet voetballen. Dan moesten ze het maar weten ook." ARC stond erbij en keer ernaar. Het spelletje ging de Rotterdammers echter snel vervelen en dus pakten zij de draad maar weer op. Een minuut voor tijd resulteerden hun aanvalsgolven in een fraaie act van Taument, die met een mooi lobje invaller-doelman De Graaf klopte: 0-2.