Wedstsrijden tegen BVO's


ARC - Feyenoord (3-4)
Redding Cor Prook onder toeziend oog van Arno Lancel, Peter Borst, André Hoekstra en Cees Bonefaas.


26-5-1988
EERVOL VERLIES ARC

Feyenoord moet met 3-4 zege genoegen nemen

ALPHEN Ė ARC heeft tegen grote broer Feyenoord naar behoren gepresteerd. De zaterdag eersteklasser verloor voor ongeveer 1200 toeschouwers met 3-4 van het Rotterdamse voetbalinstituut.

In de eerste opstelling trok Feyenoord ten strijde in de sterkst mogelijke opstelling. Joop Hiele, Sjaak Troost en Mario Been ontbraken weliswaar, maar de overige beschikbare basisspelers stonden wel in de wei.De tweede helft daarentegen werd door trainer Rinus IsraŽl benut om vijf jonge spelers in te laten vallen om te kijken hoe zij onder druk zouden weten te presteren.

Rijn en Gouwe, door Kees Jongkind

Balverlies
ARC trof de eerste helft dus een op papier sterk Feyenoord en dat was in de beginfase te merken ook. De Alphenaren leken overdonderd door de hoge handelingssnelheid van de Rotterdammers en leden dan ook veelvuldig balverlies. Nadat Dave Mitchell een eerdere inzet net over het doel van keeper Cor Prook had zien gaan, brak hij na een kwartier toch de score open. Zijn kopbal, na een voorzet van de goed spelende Blinker, werd door Prook nog netjes gestopt, maar In de rebound had de AustraliŽr de hoek voor het uitzoeken en faalde niet.

Antwoord
Was de voorsprong misschien verwacht, op het antwoord van ARC was minder gerekend. Twee minuten na de openingstreffer trok ARC via een kopbal van Wilco van Leeuwen de stand namelijk gelijk. Toch had ARC weinig in te brengen. Feyenoord was bijna constant aan de bal, maar het gebrei leverde weinig wol op. Hoekstra speelde zich een paar keer gevaarlijk vrij, maar zoals zo vaak faalde hij in de afwerking. Peter Barendse ging zich bij Feyenoord meer en meer met de opbouw bemoeien en zijn passes op de snelle Regi Blinker waren zo nu en dan feilloos. Het was dezelfde Barendse die de stand na 36 minuten omboog in het voordeel van de Rotterdammers. Zijn harde knal was niet te houden voor doelman Prook: 1-2.

Schitterend
Weer trokken de Alphenaren de stand binnen enkele minuten gelijk. Riny Oosterlee speelde Ben Wijnstekers uit en schoot van buiten het strafschopgebied het leer schitterend langs Ricardo de Jong. Een gelijke stand bij rust was ARC niet gegund, want Blinker knalde Feyenoord in de laatste minuut van de eerste helft naar 2-3.

Na de theepauze kregen de toeschouwers een heel ander samengesteld Feyenoord voorgeschoteld. Hoekstra, Heus, de Jong, Mitchell en Hofman hadden het veld moeten ruimen voor spelers uit de jeugdselectie.

Talent Kiela
Onder deze jonge beloftes bevond zich ook Hendrik Jan Kiela uit Driebruggen. Dit talent nam plaats op de linkervleugel, hetgeen Regi Blinker naar de voorstopperpositie deed verhuizen. Na vijf minuten was de stand alweer gelijk. De goed leidende scheidsrechter Jozef de Jong uit Noorden, had geconstateerd dat Kenneth Monkou de bal in het beruchte zestienmetergebied met de hand speelde. De strafschop die volgde, werd door Niek Oosterlee niet gemist: 3-3. Het snelle en technisch verzorgde spel van Feyenoord was na de rust verdwenen. ARC kon goed partij bieden aan de sterk verjongde Rotterdamse formatie en er ontstond een wat meer gelijkopgaande wedstrijd. Toch trokken de Kuipbewoners aan het langste eind, toen een omhaal van Regi Blinker in de zestigste minuut het leer deed belanden bij een andere invaller, Fred Peters. Deze schoot van dichtbij koel in.

Opgeheven
Bij deze 3-4 stand zou het blijven, want ondanks een kopbal op de lat van dezelfde Peters, ontstonden er geen uitgespeelde kansen meer en kon ARC ondanks verlies, met opgeheven hoofd gaan douchen. Na de wedstrijd zei Rinus IsraŽl dat hij de wedstrijd voornamelijk had aangegrepen om jonge spelers wat meer ervaring op te laten doen. Of hij na de wedstrijd tegen ARC iets wijzere was geworden, wilde hij niet kwijt. "Ik ben van mezelf wijs genoeg", zo reageerde Israël.