Wedstsrijden tegen BVO's


ARC - Feyenoord
Simon Tahamata is Ardy Oosterlee (links) gepasseerd en komt nu Jelle Koolstra (4) op zijn weg tegen. Feyenoord had het moeilijk met ARC.


15-4-1986
ARC VERDIENT APPLAUS

Magere winst profs

Feyenoord heeft moeite met ARC


Slechts 3-2 zege Feyenoord

ALPHEN - De schande van een gelijkspel of nederlaag bleef Feyenoord gisteravond voor bijna 3500 toeschouwers bespaard. Maar de magere 2-3 overwinning van de Rotterdamse profs op de amateurs van ARC kan moeilijk een grote prestatie worden genoemd.

Bestuurslid Aad van der Laan van de eredivisionist wilde na afloop niets weten van een minder gemotiveerd Feyenoord. "Er is door ons geen wanprestatie geleverd, zeker niet. Natuurlijk, in de competitie wodt er anders gespeeld, wat feller. Dan gaat het om de punten. Maar deze uitslag is de verdienste van ARC". Applaus

"Ik heb", ging Van der Laan verder met zijn loftuitingen aan het adres van de formatie van Jan Kroese, "Barendrecht gezien, Zwart Wit'28 en noem maar op. ARC is zeker niet slechter dan die clubs. Goed voetbal, goed van opzet ook. Uit de kunst, echt waar. Als ARC eersteklasser wordt, en ik heb begrepen dat die promotie niet lang meer op zich laat wachten, dan kan het zich daar met gemak handhaven".

Paniek
Enkele uren eerder had diezelfde Van der Laan voor enige paniek gezorgd. "We hebben", sprak hij met een ernstig gezicht in de Alphense bestuurskamer, "geprobeerd wat fit is mee te krijgen. Maar ik zeg bij voorbaat, dat niet het sterkste elftal speelt". Floor van Meggelen trok even wit weg. De voorzitter van ARC schrok van de verontschuldigende woorden van Feyenoords bestuurslid. "Je weet nooit welke kant hij uitgaat", vertelde Van Meggelen later. Maar de schade viel mee. Hoewel. Joop Hiele, Ivan Nielsen, Sjaak Troost, Tscheu la Ling, Keje Molenaar, Jan Sörensen en uiteraard Mario Been bleven aan de kant. Van der Laan: "Het is echt niet zo, dat wij gezegd hebben: we nemen maar wat mee naar ARC. Deze jongens zijn geblesseerd en kunnen echt niet spleen. U moet me geloven".

Proefwedstrijd
"We zaten echt omhoog. Reservedoelman Formannoy is ook al geblesseerd en we hebben een beroep moeten doen op de tweede doelman - Dennis Steyn - van de amateurs. Wel speelt ene Paul Hodgetts van DS'79 een proefwedstrijd". "Die Hodgetts", aldus Van der Laan, "zegt dat hij te goed is voor DS'79 en hoger wil spleen. Dit is dan een gelegenheid hem te testen". Over Paul Hodgetts hoeven we weinig woorden vuil te maken. Trainer Ab Fafie liet hem één helft spelen en had toen kennelijk al zijn conclusies getrokken. Hodgetts keerde na de pauze niet terug en het zal voor hem wel bij die 45 minuten in Feyenoord 1 blijven. Maar dat terzijde.

Feyenoord kwam dus met een danig gehandicapte ploeg binnen de lijnen. Een veredeld tweede team, zo u wilt, met gerenommeerde krachten als Henk Duut, Ben Wijnstekers, Stanley Brard, Kenneth Monkou, Simon Tahamata, Peter Barendse, John Rep en John Eriksen. Reden voor voorzitter Van Meggelen ("Ik vind het wel jammer dat Joop Hiele niet meedoet" om toch tevreden te zijn. Al was het alleen maar om de publieke belangstelling. "Zoveel mensen moeten er volgend jaar elke week langs de kant staan", merkte trainer Jan Kroese op. Al verloor de Nieuwkoper de realiteit niet uit het oog. "We moeten het eerst nog wel waarmaken".

Wantrouwen
Spelend zoals gisteravond behoeft Kroese zich geen zorgen te maken. Na de niet al te beste uitvoering (wel twee keer winst) tegen Vitesse en Excelsior, liet ARC zien nog wel degelijk te kunnen voetballen. Zo er nog mensen aan twijfelen, dan is dat wantrouwen voor goed weggenomen.
In de eerste helft smaakte de thuisclub twee keer het genoegen van een voorsprong. Na twintig minuten zorgde Wilco van Leeuwen - perfect aangespeeld door Niek Oosterlee - uiterst beheerst voor 1-0. Een ingestudeerde vrije trap (tikje Simon Tahamata, pass John Rep, bal breed van Ben Wijnstekers en een inkomende Stanley Brard) betekende de 1-1, maar opnieuw zette ARC zijn veel hoger spelende tegenstander op achterstand.

Eén lijn
Vijf minuten na rust werd de achterhoede van Feyenoord - op één lijn spelend - verrast door een tempoversnelling van Ed Graper. De Nieuwerkerker kon pas in het zestienmetergebied worden gestuit door - notabene - Tahamata. De Zuidmolukse voetballer had daarvoor wel een overtrading nodig. De toegekende strafschop werd door Ardy Oosterlee omgezet in 2-1. Topscorer John Eriksen bespaarde Feyenoord de 'schande' van een achterstand halverwege 2-2.

In de tweede helft, toen de regen met bakken uit de hemel viel, slaagde de nummer drie uit de eredivisie er niet in afstand te nemen. Pas twintig minuten voor tijd kon John Eriksen met een kopbal de beslissing forceren: 2-3.

Voordeel
Met goed uitgevoerde counters kwam ARC er nog enkele keren gevaarlijk uit. Maar de voorwaartsen strandden of op de Rotterdamse buitenspelval of op scheidsrechter Freke, die bij twijfelachtige situaties aan de zijde van Feyenoord bleek te staan. Kennelijk is dat het voordeel van een topclub.
Hoewel - topclub -. De toeschouwers, die na afloop de handen op elkaar brachten, deden dat wel voor ARC. En dat was ook terecht.