Wedstsrijden tegen BVO's


ARC - Sparta (2-5)
Met een duik kan doelman Cor Prook van ARC voorkomen dat Sparta's Ronald Lengkeek koppend scoort. V.l.n.r. op de foto de ARC'ers: Frits van Dijk, Ruud van Es, Ron Coppejans, Wilco van Leeuwen en Rob Koolstra.


21-8-1984
ARC LASTIG VOOR SPARTA

ARC geeft Sparta knap partij: 2-5

ALPHEN AAN DEN RIJN - Na twaalf dagen geleden door Excelsior te zijn verslagen (1-5), kon ARC ook tegen de tweede Rotterdamse club niet aan een nederlaag ontkomen. Maar het 2-5 verlies tegen Sparta is een resultaat, waarop de Alphenaren best een beetje trots mogen zijn. Sparta rolde immers in de oefencampagne tot dusver de ene amateurclub na de andere op. Uitslagen van 10-0 en 12-0 waren geen uitzondering, zelfs Excelsior-Maassluis moest er maandagavond nog met 0-10 aan geloven. Om maar één voorbeeld te noemen.
Bovendien konden tot en met gisteravond alleen Amelandia (1-9) en het in de eerste divisie spelende SVV (2-2) een bres vinden in de Rotterdamse defensie. De naar schatting 1200 toeschouwers keerden dan ook dik tevreden huiswaarts. Geen massale toeloop dus naar het complex van de kersverse tweedeklasser. Wellicht waren de weersomstandigheden (te warm) en de concurrentie van Lisse - Feyenoord (dertig kilometer verderop) de belangrijkste oorzaak.

Ongelijk
Maar de wegblijvers hadden weer eens ongelijk, want ARC speelde tegen de "Efteling-Boys" van Theo Vonk een prima wedstrijd. ARC-doelman Cor Prook werd al in de eerste minuten tot twee keer toe getest door Ronald Lengkeek. Prook reageerde evenwel sterk bij de schuiver en de kopstoot. Ron van den Berg spetterde vervolgens hard naast de voor hem verkeerde kant van de paal.

Sensatie
Dat het eerste doelpunt aan de andere kant viel, was dan ook pure sensatie. De eerste aanval van ARC, ingeleid door Jan Willem Bogers, eindigde via Niek Oosterlee, Ardy Oosterlee en Ron Coppejans in een hoekschop. Met veel gevoel voor effect stuurde Riny Oosterlee de bal met links naar de eerste paal. En daarop had Potuyt niet gerekend: 0-1 na amper tien minuten. Een getergde Theo Vonk spoorde de subtopper aan tot meer initiatief: "Kom nou toch, het is een dooie boel. Speel nou eens. Laat die bal gaan". Meteen ook mocht René Eijer van dichtbij uithalen, maar Cor Prook schitterde. Op even knappe wijze onderschepte de routinier (altijd in bloedvorm tegen topclubs) een voorzet van Silvio Diliberto en zette hij beide vuisten achter de bal na een poeier van Arie Andriessen. De opening was voor Cor Prook.

Moeizaam
Hij immers was er voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor, dat de doelpuntenmachine van Sparta (meer dan negentig treffers in de voorbereiding in 12 wedstrijden) maar moeizaam op gang kwam. Bovendien leek het in de Rotterdamse aanval aan zelfvertrouwen te ontbreken na de 'show' van Prook. En bewogen werd eook nauwelijks, waardoor de door Ruud van Es geleide defensie het niet eens zo moeilijk had.

Inspiratie
Een strafschop, benut door John de Wolf, was er tien minuten voor rust voor nodig om Sparta aan 1-1 te helpen. Maar Theo Vonk was bepaald niet te spreken over het povere optreden. Arie Andriessen, Ronald Lengkeek en Edwin Olde Riekerink mochten dan ook snel gaan douchen. Gerrie Slagboom, Leen van Oosten en Bert Veldhoen moesten voor de nodige inspiratie zorgen. Dat lukte redelijk, want er ging in de slotfase wat meer dreiging uit van Sparta. Verder dan 1-2 (doelpunt Ron van den Berg) kwam het vooralsnog niet. De tweede helft, waarin ARC's oefenmeester Jan Kroese onder het motto "iedereen krijgt zijn kans" Cor Prook en Ron Coppejans plaats had laten maken voor Eric Bosma en Sjaak Key, gaf opnieuw een prima spelende thuisclub te zien.

Been
Dankzij het been van Ron Stevens ontsnapte Sparta maar ternauwernood aan de gelijkmaker van Niek Oosterlee, weggestuurd door broertje Riny. De topscorer van het vorig seizoen scoorde wel, nadat een minuutje eerder John de Wolf (kopbal) 1-3 had laten aantekenen.
Geen beslissende demarrage dus van de Rotterdammers, die de laatste weken aan de lopende band scoren. En dat mag gerust knap genoemd worden van ARC, dat bijna nog aan een sensationele 3-3 kwam. Invaller Key werd pas op het allerlaatste moment een halt toegeroepen. Dat het tenslotte nog 2-5 werd door treffers van Louis van Gaal en Bert Veldhoen kon de pret niet drukken. Jammer was het wel, dat arbiter Rijsdam "vergat" de bal op de stip te leggen na een overtreding van John de Wolf tegen Ardy Oosterlee.